Pavlína Filipovská: Kam letí ten čáp

Už 115 let se 1. dubna slaví Mezinárodní den ptactva. Například ornitologové slaví svátek ptáků v terénu. Je to totiž jedno z ornitologicky nejzajímavějších období: v přírodě můžeme pozorovat jak řadu zimních hostů, kteří ještě nestihli od nás odletět, tak řadu migrantů, protahujících přes naše území na svá severská hnízdiště, ale i řadu našich druhů, které se právě v tuto dobu vracejí na svá hnízdiště a někteří ptáci už dokonce naplno hnízdí.

Den ptáků byl vyhlášen jako akce pro školy v Rakousko-Uhersku 1. dubna 1900 a spolu s opeřenci se oslavovaly i stromy. Později zůstali jen ptáci a tak se v tento den slaví Mezinárodní den ptactva. Jedním z jeho hlavních cílů je obrátit pozornost k nebezpečím, ohrožujícím ptáky na celém světě a pomoci tak k jejich ochraně a ochraně jejich stanovišť. To se samozřejmě týká i v lidové slovesnosti tak oblíbeného čápa. Ten se v roce 1968 dostal dokonce u našich východních sousedů do nelibosti. Jak vzpomíná Pavlína Filipovská ve své knize Bylo, nebylo, v tehdejší Německé demokratické republice nesměla zazpívat písničku Kam letí ten čáp, protože soudruzi mysleli, že by tím mohla navádět k útěku do sousední kapitalistické Spolkové republiky Německo.

Písničku napsali autoři, kteří už mezi námi nejsou, skladatel Jaromír Klempíř a textař Ladislav Štaidl. Písnička byla natočena v roce 1968 a byl to velký hit. Možná i proto, že Pavlína Filipovská ho zpívá z naivitou až dětskou, a to v posluchačích vzbuzuje pocit vlídnosti a blahosklonnosti, i když tenkrát bylo Pavlíně už 27 let. Na televizních obrazovkách v té době běžel i hudební videoklip, který začíná tím, že do areálu gynekologicko - porodnické kliniky v Praze – Podolí vchází rozvážným krokem čáp, Pavlína Filipovská zpívá opřena o sloup vstupní brány a pak ho následuje. Čáp byl Ferda z pražské zoologické zahrady, Pavlína Filipovská zpěvačka z pražského divadla Apollo.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.