Pečení perníčků jako obživa funguje, když máte z řemesla radost, říká známá janovická perníkářka

8. prosinec 2020

U Radky Grösslové z Janovic nad Úhlavou to v domácnosti voní perníky nejen přes Vánoce. Před pěti lety se rozhodla opustit zaměstnání a plně se věnovat právě perníčkům.

Radka vystudovala umělecko-průmyslovou střední školu, pracovala jako grafička, výtvarnice a pracovnice v propagaci. Perníčky dělala již při zaměstnání, ale největším impulzem k tomu, začít se pečení věnovat naplno, byl pro ni nástup dcery Elišky do první třídy. „Já jsem to nebrala úplně tak, že chci podnikat, ale dělala jsem to z lásky k tomu řemeslu,“ prozradila Radka Grösslová. Pro ni jsou perníčky radostí, jak když je dělá, tak když s nimi někoho obdarovává.

Pečení a zdobení perníčků nyní Radce zaplní celý rok. Nemá žádné vizitky. Mluví za ni její práce, protože každý výrobek je opatřen kontaktem. „Nic samozřejmě netajím. To je to moje gró, co jsem chtěla právě perníčky dokázat. Chtěla jsem, aby se je naučili všichni,“ sdělila Radka, která se označuje za šiřitelku řemesla, a ne za podnikatelku.

Ve svém životě za všechny hezké a důležité věci vděčí perníčkům. Ty jí do života přinesly spoustu setkání se zajímavými lidmi, a dokonce i manžela. „Vydala jsem časopis Perníčky na celý rok, kde jsem měla fotku a mailovou adresu. Manželova maminka dostala časopis od kamarádky a můj budoucí muž se do něj podíval, napsal, přijel a bylo hotovo,“ řekla s úsměvem Radka.

Perníčky jsou potěšení pro celou rodinu

Všechna těsta, která paní Radka dělá, zadělává její manžel ručně, aby perníkové těsto dostalo lidskou lásku a teplo. Radky dcera zdobí perníčky asi od tří let. Nyní desetiletá Eliška dokáže zdobit mřížkovým vzorem tak zdatně, že ani samotná paní Radka nedokáže rozeznat mezi svým a dceřiným výrobkem.

Perníček s mřížkovým vzorem, který vypadá jako by byl pokrytý jemnou krajkou, může trvat nazdobit i ¾ hodiny. „Všechny perníčky zdobím opravdu ručně, nepoužívám žádné šablony,“ potvrdila perníkářka.

Za posledních pět let se život paní Radce příliš nezměnil, jak sama říká – je stále perníkový. Obávala se, zda ji řemeslo nepřestane bavit, když si z něj udělá zaměstnání. Ale i přesto, že má stále více zakázek, ji zdobení perníků stále naplňuje.

autor: Jitka Englová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.