Pedagogická fakulta ZČU dnes slaví kulaté narozeniny

28. listopad 2018 11:17

Letos si připomíná 70. výročí zahájení vysokoškolské přípravy učitelů a je tak nejstarší fakultou celé univerzity.

Výročí nejstarší fakulty Západočeské univerzity se věnují i speciální webové stánky, které informují nejen o programu oslav, ale připomínají i významné osobnosti a důležité historické mezníky fakulty. Mezi ty určitě patří 14. Listopad 1948, kdy byl v dnešní Měšťanské besedě slavnostně zahájen akademický rok. Tehdy se ještě vyučovalo v budově bývalého ženského učitelského ústavu na dnešní Americké třídě. Rok nato se škola přestěhovala do Veleslavínovy ulice 42, kde děkanát a některé katedry sídlí dodnes.

Dalším mezníkem je rok 1953, kdy podle nového zákona byly zrušeny pedagogické fakulty a místo nich vznikly vyšší pedagogické školy, v Plzni fungovala pod Pedagogický institut. V roce 1964 pak vznikla samostatná Pedagogická fakulta v Plzni se statutem vysoké školy. Se vznikem Západočeské univerzity v roce 1991 se začlenila do struktury této univerzity.

Akce věnované výročí pedagogické fakulty se konaly v průběhu roku, ale vyvrcholí právě dnes

Už dopoledne bude Slavnostní zasedání Vědecké rady fakulty, dále pak katedra historie a studentská organizace Otevřeno připravily workshop pro žáky základních škol nazvaný Z historie pedagogické fakulty, no a zároveň se chystá i studentská vědecká konference věnovaná 70 letům fakulty.

Program bude pokračovat i odpoledne. V 15 hodin začne v budově ve Veleslavínově ulici výstava o první dekádě fakulty, tedy o letech 1948 až 1958, a oslavy završí v 19:30 koncert v Domě hudby v Husově ulici. Jeho součástí bude mimo jiné světová premiéra kantáty „A na začátku bylo slovo…", kterou k výročí fakulty zkomponoval profesor Jiří Bezděk z katedry hudební kultury.

Pedagogická fakulta je nejen nejstarší fakultou ZČU, ale se svými téměř 2200 posluchači patří v současné době zároveň i k jejím k největším fakultám.

autoři: Jitka Englová , jik
Spustit audio