Pěnové sklo je ekologicky čistým stavebním materiálem, který se používá jako tepelná izolace i proti vlhkosti

9. březen 2019

Máte občas pocit, že třídění odpadu je zbytečné? My vás přesvědčíme, že není. Například ze skla je možné vyrobit vynikající ekologickou tepelnou izolaci, která nahradí zažité stavební materiály jako je polystyren nebo skelná a minerální vata.

 

 

Tzv. „pěnové sklo“ se ve stavebnictví používá ve formě štěrku při stavění malých domků, jako izolace bazénů, jako podklad na zelené střechy, k zasypání při odvlhčení domu i na rekonstrukci památkových objektu… O tom, jak se pěnové sklo používá v praxi, prozradí paní Stanislava Cimburková, předsedkyně představenstva akciové společnosti RECIFA.

Pěnové sklo se vyrábí recyklací. Celý proces začíná svozem lahví a skla z kontejnerů na třídící linky, kde se sklo třídí podle barev a primárně se dodává zpět do skláren. Přesto z třídění zůstává poměrně velký podíl drobnějšího skla, o které sklárny již nemají zájem. Právě toto sklo, které se již ve sklárnách opětovně nezpracovává, se naopak používá na výrobu „pěnového skla“. Jedná se tedy pouze 100% upravené sklo z recyklace a tudíž o dokonale ekologický materiál. Ať už tomu věříte nebo ne, z 30.000 lahví od piva se vyrobí 85m3 pěnového skla, což stačí do základů středně velkého rodinného domu místo objemného a nákladného štěrku.

Je libo „pemza“ nebo oblázky?

Pěnové sklo je překvapivě lehké a dodává v různých frakcích. Podle toho, na jaký stavební účel se pěnové sklo používá, je možné si vybrat frakci od drobných oblázků až po větší kusy, které spíše připomínají pemzu. Je to ale vždy jeden materiál zpracovaný do různých variant. Největší frakce je primárním výrobkem. Pěnové sklo se používá při rekonstrukcí starých památkových objektů nebo rodinných domů – používá se v zásypech kleneb nebo trámových stropů či podlah. Nejprve se použije největší frakce a pak se doplňuje nejmenšími a jemnějšími frakcemi. aby se dosáhlo zarovnání při zabetonování. Často se pěnovým sklem nahrazuje stará škvára, která se jako zásyp používala ve starých domech do podlah. Podle konkrétní práce se volí velikost granulace.

Pěnové sklo

Základy stavby jedním vozem. Pak už stačí pouze hrabičky a „žába“

Pěnové sklo je sice vhodné do rekonstrukcí starých domů ale zásadně změní a zjednoduší i systém zakládání staveb. Nepotřebujete několik vozů těžkého štěrku. Běžný objem na základy v podobě 80 – 90m3 pěnového skla se doveze jedním vozem a materiál se následně rozhrabává hrabičkami a zpevňuje vibračními pěchy – „žábou“.  Je to celkově velmi jednoduchá manipulace.

Vlastnosti, které si vás získají

Ze zásady je pěnové sklo ekologické, nehořlavé, nenasákavé,  pevné a znovu recyklovatelné. Jako takové nenabírá vlhkost a perfektně izoluje. Používá se do základových desek, je možné ho použít při renovaci podlah místo původní škváry, díky své lehkosti je vhodný i jako zásyp mezi trámy nebo jako podklad do bazénů. Pěnové sklo je vhodné primárně pro nízkoenergetické a pasivní domy, protože na základě jeho použití je možné čerpat dotaci „Zelená úsporám“. Při použití tohoto materiálu při stavbě se postupně projeví i úspory na vytápění daného objektu, ať už domu nebo přilehlého bazénu atd.

 

 

 

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.