Peprné výrazy a neslušná gesta za volantem? Za urážku policisty vám hrozí vysoká pokuta

29. prosinec 2022

Patříte k řidičům, kteří se za volantem snadno rozčílí a pro peprný výraz nejdou daleko? Potom je následující příspěvek určený hlavně pro vás. Urážka policistů vás totiž může přijít pěkně draho. V Německu to raději vůbec nezkoušejte. Nadávky tam policisté pokutují podle ceníku. Urážka policisty doprovázená fackou přijde na 6 000 eur.

V Německu může řidič při policejní kontrole tvrdě narazit. Stačí tiše pronesená nadávka nebo neslušné gesto a už hrozí vysoká pokuta. „V Německu existuje cosi jako sazebník pokut, ten se týká dopravních přestupků, ale pak existuje něco jako sazebník soudů za urážky policistů při výkonu služby,“ vysvětluje dopravní expert z Platformy Vize Nula.

Výška pokuty je odvozena podle toho, jak moc je nadávka vulgární. Nejnižší postihy se pohybují na úrovni několika stovek eur. Pokud policistu nazvete zlodějem, můžete dostat pokutu 450 eur. „Když se podíváte na skupinku policistů, kteří vykonávají službu, a řeknete, že jsou spolek kašparů, pak je to za 1 000 eur,“ vypočítává Roman Budský. Pokuta 1 000 eur hrozí i za tykání policistům.

„Můžeme to říci česky, ale někteří policisté ty typické nadávky znají, hlavně v blízkosti hranice s Českou republikou,“ upozorňuje Roman Budský. „Dal bych si pozor i na jiné jazyky než němčinu.“ Postih hrozí, i když budeme mlčet jako hrob, ale budeme gestikulovat na hlídku, která projíždí kolem. Vymstít se může i mezinárodně známé gesto se zdviženým prostředníkem při průjezdu kolem kamery.

Kolik zaplatíte za klepání na čelo nebo vypláznutý jazyk? A jaké pokuty za urážku policistů hrozí v Čechách? Poslechněte si v příspěvku Báry Kvapilové.

Spustit audio