Perníčky skladujte ve vlhčím prostředí, perníkovou chaloupku v celofánu

26. prosinec 2022

Balkón nebo chladná místnost v domě, to jsou podle perníkářky Ludmily Fliegelové z Domažlic správná místa pro skladování perníčků. Vhodnými obaly jsou plastové nádoby, plechové dózy i potravinová fólie.

„Jakmile dáme perníčky do tepla, rychle se vysuší a ztvrdnou,“ varuje Ludmila Fliegelová, autorka nedávno vydané knihy o perníčcích. Co jim znovu dodá vláčnost? A proč si perníkovou chaloupku vystavit v bytě jedině zabalenou v celofánu? Domažlická perníkářka také radí, jak na Štědrý den zabavit děti zdobením perníčků.

Zamyslet se nad možným využitím zbytků doporučuje autorka květinových kuchařek a lektorka vaření z jedlých rostlin Jana Vlková. Připomíná naše předky, kteří museli šetřit a dokázali zužitkovat prakticky cokoli. Pravděpodobně i vám by se po štědrovečerní večeři mohl hodit recept na rybí knedlíčky nebo karbanátky.

Už ve středověku se u nás běžně jedli hlemýždi. Platili za postní pokrm a postupně se stali stálicí českého vánočního jídelníčku, ze kterého vymizeli až po 2. světové válce. V současné době hlemýždi v kuchyni zažívají renesanci, dobroty z nich na trh dodávají i tuzemské šnečí farmy. Jakým způsobem upravení hlemýždi nejvíc chutnají šéfkuchaři Martinu Havlíkovi? A kolik šneků potřebujete na jeden chod?

Štědrý den v Zoologické a botanické zahradě města Plzně bývá klidný a tichý. Pravidelnými návštěvníky tam jsou tatínkové s dětmi, zatímco maminky doma chystají sváteční jídla a všechno potřebné pro příchod Ježíška. Zooložka Miroslava Palacká prozrazuje, čím v zoo o Vánocích přilepšují zvířatům a které dárky a kde pro ně přijímají.

Živé květy jsou také v zimě ozdobou interiéru. Které rostliny kvetou v době Vánoc a jak se o ně starat? Nejen o vánoční hvězdě, která nesmí ofouknout, mluví zahradník Jan Kraus. Brambořík, azalka, hvězdník, ani to ještě není konečný výčet.

Adventní dílny tradičně pořádá Národopisné muzeum Plzeňska. Mezi letos předváděné výtvarné techniky patřil linoryt. Máme pro vás návod na výrobu visaček na dárky a vánočních nebo novoročních přání. Za asistence Evy Figurové je tvořily děti. S rydlem to sice jde trochu ztuha, ale výsledek za tu námahu stojí.

Chutná líp šumavský kuba nebo jihočeský houbovec? Mykolog Zdeněk Hájek se zdráhá upřednostnit jeden z nich. Pokud ovšem zrovna nemůžete sehnat kroupy, vyhraje to u vás houbovec. Které jedlé houby rostou teď v zimě a můžeme si je nasbírat přímo na Štědrý den?

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio