Péřové koláčky. Uvnitř tvaroh, na povrchu drobenka a máslo

Svátek sv. Jiří klepe na dveře, leckde se podle tradic na tento svátek drží poutě. Velkou tradicí o pouti je pečení koláčů. Dnes si připravíme trochu jiné koláčky. Vynikající, nadýchané, lehké jako peříčko.

Ingredience
  • Na těsto: 500 g polohrubé mouky
  • 1 hrst hladké mouky
  • 100 g moučkového cukru
  • 60 g droždí
  • 250 ml mléka
  • 3 žloutky
  • 200 ml oleje
  • ½ lžičky soli
  • tvarohová náplň
  • 1 vejce na potření
  • Na drobenku: 100 g hladké mouky
  • 50 g másla
  • 3 lžíce cukru
  • Na polití: rozpuštěné (přepuštěné) máslo

Do mísy prosejeme mouku, ve které uděláme uprostřed důlek. Do něj dáme cukr, rozdrobíme droždí a zalijeme částí vlažného mléka. Když droždí vykyne, přidáme zbylé mléko, do kterého jsme rozkvedlali žloutky a olej. Zaděláme měkké těsto, které necháme na teplém místě vykynout.

Vykynuté těsto rozdělíme na 45 – 50 stejných kousků. Naplníme je tvarohovou náplní, zabalíme do tvaru bochánku a přendáme je na plech, vyložený pečícím papírem. Necháme je ještě chvilku vykynout.

Potom každý bochánek uprostřed promáčkneme, aby vznikl důlek. Kromě prohlubně pomažeme celý povrch rozšlehaným vejcem a propícháme na několika místech jehlou nebo párátkem. Do důlku nasypeme drobenku, připravenou promícháním uvedených surovin.

Pečeme do zlatova v rozpálené troubě. Ihned po upečení pokapeme drobenku rozpáleným máslem. Po vychladnutí koláčky pocukrujeme.

Mirka Kuntzmannová

Miroslava Kuntzmannová

Původním povoláním zdravotní laborantka, ale vaření ji baví už od dětství. Od roku 1994 vydává populární kuchařské knihy i videa. Spolupracovala s Jiřinou Bohdalovou a jako první u nás napsala i kuchařku ze seriálového prostředí Recepty z Ulice.

autor: iko