Pěstírna Depo se chystá na další zahradnickou sezónu. Přidáte se?

20. únor 2020

Komunitní zahrada v areálu Depa 2015 v Plzni existuje od roku 2015, během té doby změnila podobu i provozovatele. V současné době se o ni stará spolek Pěstuj prostor.

V zahradě Pěstírna Depo našly využití vyřazené obří betonové truhlíky s keramickými reliéfy, které bývaly rozmístěny na různých místech Plzně, např. na náměstí Republiky. Pokud chcete pěstovat vlastní zeleninu, bylinky anebo i květiny, můžete si je pronajmout.

Komunitní zahrada v areálu Depa 2015 v Plzni

„K pronájmu jsou záhony od 1 m2, což je čtvrtina truhlíku, až po 4 m2. Přednost mají stávající zahradníci, kteří s námi už zahradničili. Momentálně ale přibíráme i další zájemce,“ říká Silvie Hašlová ze spolku Pěstuj prostor.

Počítejte jen s rostlinami, které snesou přímé slunce

Truhlíky v komunitní zahradě Pěstírna Depo stojí na přímém slunci, což musíte zohlednit při výběru rostlin k pěstování. „Výhodou je, že se u nás daří rostlinám, které jinde potřebují skleník, jako jsou papriky nebo lilky,“ podotýká Silvie Hašlová, „naši zahradníci si také pochvalují, že díky pěstování na slunci v záhonech rozestavěných na vydlážděné nebo asfaltové ploše vůbec nemusí řešit slimáky.“

Historie komunitních zahrad sahá do 18. století, kdy začaly vznikat ve Velké Británii. Od pol. 20. století jejich obliba narůstá v Evropě i USA. První novodobou komunitní zahradou v České republice je pražská Prazelenina (založena 2012). V současné době je u nás přibližně 100 komunitních zahrad.

Komunitní zahrady v Plzni:
První plzeňská komunitní zahrada
Městská mezigenerační zahrada TOTEM
Pěstírna DEPO

Navzdory opakovanému letnímu suchu není v zahradě Pěstírna Depo s vodou na zalévání problém. „Zaléváme dešťovou vodou, kterou sbíráme ze střechy autobusové haly. Kdo plzeňské Depo zná, ví, že je to opravdu ohromná plocha. Vodu chytáme do několika nádrží a většinou s ní vystačíme.“

Zahrada je přístupná veřejnosti

Pěstírna je otevřená všem návštěvníkům Depa 2015. Každoročně se tam koná i několik tematických přednášek, workshopů a dalších akcí pro veřejnost. Nejbližší z nich je workshop Vyrob si svůj vermikompostér v Plzni, který se uskuteční 19. 3.

Komunitní zahrada v areálu Depa 2015 v Plzni

„Na březen připravujeme také informativní schůzku pro zahradníky. Hlásit se ale můžou už teď, ráda zájemce zahradou provedu a povím jim vše potřebné,“ slibuje Silvie Hašlová. Kontakt na ni je: e-mail: haslova@pestujprostor.cz, telefon: 776 806 005.

„Komunitní zahrada je zahrada sdílená a spravovaná komunitou lidí, většinou ze sousedství. Může mít řadu podob, od několika nádob na dvorku ve vnitrobloku až po poměrně rozsáhlou produkční zahradu. Kromě pěstování zdravých plodin slouží také k setkávání lidí, k prohlubování sousedských vztahů, často se tam pořádají i různé akce,“ popisuje účel komunitních zahrad Silvie Hašlová.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.