Pěstování ječmene je pro farmáře komplikované, jeho množství postupně klesá
Vypěstovat ječmen vhodný pro výrobu piva je pro zemědělce dobrodružství od začátku do konce. Musí zajistit kvalitní půdu, spoléhat na vhodné počasí i na to, že ječmen nakonec vykoupí sladovna. Kvůli mnohým rizikům od pěstování ječmene někteří farmáři upouští.
V Česku výrazně ubývá ploch osetých jarním ječmenem potřebným na slad pro výrobu piva. Za dvacet let se podle statistik plocha s ječmenem snížila ze 400 tisíc hektarů zhruba na polovinu. Podle zemědělců se jedná o rizikovou plodinu. Pokud se totiž ječmen vlivem počasí nepodaří dopěstovat ve sladovnické kvalitě a pokud ho nevykoupí sladovny, mohou ho pak se ztrátou jen zkrmit dobytku. A taková rizika někteří farmáři podstupovat nechtějí.
Celorepublikový trend kopíruje Plzeňský kraj. Zatímco na počátku tisíciletí byl jarní ječmen na 15 tisících hektarech, teď je to necelých 7 tisíc. Výměru s ječmenem snížil například i podnik, kterému ve Zbirohu šéfuje Petr Saro. „Hospodaříme i na těžkých půdách, které zjara dlouho vysychají, a tam se ječmenu nedaří. Plochy jsme tedy snížili, měli jsme 300 hektarů, teď máme 180 hektarů.“
To, zda bude vypěstovaný ječmen nakonec vhodný na slad, ovlivňuje řada faktorů. „Plodina se nesmí takzvaně zamazat. To může způsobit nezralá půda, mokrá, studená, v níž se ječmenu nedaří. Kvalitu ovlivní také deště a zimy, které přijdou po zasetí, riziko představují i houbové choroby. Špatný ječmen se projeví zažloutnutím,“ říká Petr Saro.
Ječmen pro slad prověřuje laboratoř
Sklizený ječmen odveze nákladní auto do sladovny – třeba do té v Plzeňském Prazdroji. O tom, jestli se z ječmene stane slad a následně pivo, rozhoduje místní laboratoř, která odebírá vzorky. „Sledujeme několik desítek parametrů – velikost zrn, vláhu, zkoumáme plísně, kontrolujeme, zda závoz neobsahuje brouky, a podobně. Letos je ječmen lepší než loni, protože během sklizně nepršelo,“ prozradila laborantka Nikola Zralá.
Prazdroj spotřebuje zhruba 150 tisíc tun ječmene ročně, spolupracuje se 140 pěstiteli. Spolu s vědci a farmáři pracuje na projektu Pro ječmen, v rámci něhož na vybraných polích zlepšuje kvalitu půdy. Cílem je zvýšit odolnost ječmene vůči výkyvům počasí a stabilizovat jeho kvalitu a výnosy.
Nejnovější zprávy
Zprávy z iROZHLAS.cz
-
Krácení solárních dotací? ‚Budeme lobbovat v Senátu a případně se obrátíme na Ústavní soud,‘ říká Lang
-
‚Jsme přesvědčeni, že na ně máme nárok.‘ Agrofert žaluje ministerstvo, stoplo mu dotace za 200 milionů
-
Spory gangů, změna identity. Boss ‚billboardové mafie‘ se v minulosti doznal k únosům
-
Manželé z Ostravy opravují podruhé vyplavený dům. ‚Konečně jsme začali topit a vysoušet zdi,‘ říkají