Pěstování paprik zvládnete. Ale pozor, teplo, světlo a kvalitní substrát jsou pro papriky veledůležité!

11. únor 2023

Chcete si pochutnávat na vlastních paprikách? Jak vysévat, kam nádobu se semínky umístit a jak o ně pečovat, poradí Ivan Dvořák z Českého zahrádkářského svazu.

Nejprve si vybereme osivo. Chceme papriky pěstovat ve volné půdě na zahradě, anebo ve skleníku? Podle toho zvolíme odrůdu. Řídíme se informacemi na sáčku se semínky.

Pak máme dvě možnosti. Tou první je semínka přirychlit. Na dezertní talířek nebo na misku položíme několikrát přeloženou papírovou utěrku, kterou udržujeme vlhkou (spodní vrstvy jsou ve vodě, vrchní si vodu jen „natahují“). Na utěrku vyskládáme semínka. Aby osivo vyklíčilo, nádobku bychom měli držet v teplotách okolo 25 stupňů Celsia. Ideálním místem je parapet jižního okna, u topení. Pozor ale na chlad na parapetu u nezatepleného okna.

Druhou možností je zasadit semínka přímo do výsevního substrátu. Použijeme plastovou misku od margarínu nebo od zmrzliny, do jejíhož dna uděláme několik malých otvorů, kterými bude odtékat voda po zalévání. Substrát nasypeme až po okraj misky, máme-li druhou stejnou misku, vrstvu substrátu pomocí ní o centimetr utlačíme, aby byl kompaktnější. Utlačit můžeme i jednoduše rukou. Pak uděláme párátkem do substrátu dírky, půl centimetru až centimetr hluboké, do dírek vložíme semínka a zahrneme. Pod misku dáme víčko a zalijeme. Po hodině zkontrolujeme. Vodu, která zůstala ve víčku, sloužícím jako podmiska, slijeme. Kdy znovu zalít? Až uvidíme, že je povrch substrátu oschlý.

Misku se substrátem dáme vedle talířku se semínky. A sledujeme. U rychlených semínek na talířku vidíme, kolik nám jich vyklíčilo. Tedy, až se objeví klíček (trvá to asi 14 dnů), zasadíme vyklíčená semínka do výsevního substrátu úplně stejně, jako jsme to dělali před chvílí, zase vezmeme misku od zmrzliny a tak dále. A opět sledujeme…

V miskách se nejprve ukážou dva děložní lístky. Až se mezi nimi objeví první pravý lístek, každou sazeničku podebereme lžičkou, vytáhneme ze substrátu a kořínky zkrátíme na polovinu. Sazeničky přepíchneme do jiné misky, opět do výsevního substrátu, sledujeme, zaléváme. Až vytvoří tři pravé lístky, každou sazeničku přesadíme do kelímku od jogurtu s novým substrátem.

Když začne paprika prokořeňovat, přesadíme ji do většího kelímku, pak zase do většího, třeba půllitrového, a tam už si počká, až půjde do volné půdy na zahradě (po „ledových mužích“) nebo ve skleníku. Cesta od semínka do volné půdy trvá 12 až 14 týdnů.

Pokud se do práce pustíme dnes, za příznivých podmínek mohou jít papriky do skleníku v polovině dubna a sklízet začneme na konci května. Venku pěstované začneme sklízet koncem června.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.