Pět let ladili název. Skončili jako Jethro Tull

19. prosinec 2020

Členové dnes proslulé kapely Jethro Tull začali s amatérským muzicírováním už v roce 1963. Trvalo ale celých 5 let, než se po vystřídání všemožných názvů před Vánocemi roku 1968 ujednotili na názvu Jethro Tull a podepsali nahrávací smlouvu.

Vymyslet název pro kapelu bývá mnohdy problém, i když výběr se zdá být velice pestrý. Jednou z možností je pojmenovat se po nějaké slavné osobnosti. Někdo se inspiruje literaturou. Uriah Heep nebo plzeňská skupina Burma Jones.

Lze ale zvolit i postavu, která skutečně existovala. Jethro Tull byl zemědělský reformátor a vynálezce secího stroje v 18. století. Tento název navrhl muzikantům začínající skupiny manažer gramofonové firmy, se kterou sepsali v r. 1968 nahrávací smlouvu. Postupem času se ukázalo, že se jednalo o umělecky i obchodně prozíravý čin, i když věhlas kapely Jethro Tull rostl pozvolna, ale jistě. Jejich styl byl natolik originální, že se vlastně nevědělo, odkud se budou rekrutovat fanoušci a zájemci o desky.

Od svého prvního alba This Was z r. 1968 šli Jethro Tull vlastní cestou a odmítali napodobovat jakékoli hudební trendy, které byly zrovna v módě. Spíše se snažili posunout hranice muziky, kterou hráli. Můžeme o nich mluvit jako o vlivné skupině? Jistěže ano, ale na druhé straně nenajdeme jinou kapelu, která by zněla jako oni. Zpočátku byli vnímáni jako součást bluesové scény, později se o nich mluvilo v souvislosti s hard rockovou hudbou, ale dnes mají nejblíže do kategorie art rock.

Jethro Tull několikrát koncertovali i u nás, dvakrát z toho v Plzni.

autor: Zdeněk Raboch | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.