Pět skladatelů vytvořilo koncert pro Plzeň, inspirací byly plzeňské řeky

22. listopad 2014

Speciální koncert pěti skladatelů nabídne příští rok Plzeň - Evropské hlavní město kultury. Autoři symfonických vět se nechali inspirovat plzeňskými řekami. Pracovat na nich začali před dvěma lety a v současnosti se připravují noty do tisku.

Podle Jany Roštíkové ze sdružení Svět podle Jakuba, které za projektem stojí, dílo přednese sedmdesátičlenný orchestr složený z mladých hudebníků z pěti zemí.

"Bude to pět samostatných symfonických vět, které ovšem zazní jako jedno dílo. Ty věty se týkají přímo našich plzeňských řek, protože každá ta řeka má pochopitelně svůj příběh, svůj úkol, svou historii. Okolí, které ji provází, tam žijí lidé, ti mají své příběhy, kdy posluchači budou moci se vlastně zaposlouchat do zvuku našeho domova. Což nám přijde strašně důležité," říká Roštíková.

Sbory a orchestr povede dirigent latinsko-amerického původu Norman Gamboa, orchestr vytvoří studenti hudebních škol z pěti měst Evropy.

Všichni skladatelé studovali na plzeňské konzervatoři

Všichni skladatelé - Martin Červenka, Pavel Samiec, Jiří Vyšata a Tomáš Karpíšek - jsou absolventy skladatelské třídy plzeňské konzervatoře. Podle jejich profesora Jiřího Bezděka jsou schopni napsat plnokrevnou symfonickou hudbu, všichni mají za sebou mnohaměsíční práci.

Jiří Bezděk dostal za úkol věnovat svou symfonickou větu řece Berounce, zaměřil se proto na soutok řek v Plzni, jeho skladba zazní až v závěru. A například Jiří Vyšata se nechal inspirovat řekou Radbuzou a do své věty zapojil slova z bible, konkrétně pasáž, kde bůh slibuje, že potopou už nikdy nevyhubí tvorstvo. Jeho část připomene mimo jiné povodně z roku 2002.

Koncert pro Plzeň zazní poprvé ve Velké synagoze v Plzni

Na celém projektu se podílí kromě plzeňské konzervatoře také konzervatoř v Košicích, v belgickém Monsu a hudební akademie v Rize. O páté škole se ještě jedná.

Světová premiéra projektu bude 15. října 2015 ve Velké synagoze v Plzni, druhý koncert se uskuteční 18. října ve Světcích u Tachova.

Spustit audio