Petr Hannig, který ke kariéře pomohl mnoha zpěvákům, slaví kulatiny

Český zpěvák, skladatel, producent, hudební vydavatel a politik Petr Hannig vyprodukoval za svoji kariéru stovky singlů a řadu alb a vyhledal mnoho talentů, například i Lucii Bílou. Dnes má 75. narozeniny.

Než se hudební skladatel Petr Hannig začal naplno věnovat hudbě, absolvoval Střední umělecko-průmyslovou školu v Turnově, obor umělecký kovář. Až teprve potom vystudoval Konzervatoř v Praze a následně i Hudební akademii múzických umění v Praze, obor skladba. Na konzervatoři kolem sebe začal shromažďovat zpěváky, kteří chtěli zpívat i populární hudbu. Založil orchestr Pastýři, který byl označován jako „něžný beat“. V netradičním obsazení se uplatnily třeba zobcové flétny, fagot nebo hoboj.

Petr Hannig se následně stal úspěšným vyhledávačem talentů, uveďme například Petru Černockou, Lilku Ročákovou, Vítězslava Vávru, Stanislava Procházku mladšího, Jakuba Smolíka nebo indonéského zpěváka Ronyho Martona.

A jak se vlastně dá vytvořit hvězda, kterou pak sledují miliony lidí na televizní obrazovce? Jak řekl sám Petr Hannig, recept je docela jednoduchý: někoho si najděte a naučte ho zpívat. Pokud má nevhodné jméno, dejte mu lepší. Dbejte na jeho vzezření. Složte mu písničky, dohlédněte, aby jejich text byl o něčem a nebyl to jen rýmovaný blábol. Potom nechejte zahrát písničky v televizi a rádiu - a je to ...říká Petr Hannig, který ke kariéře pomohl mnoha českým zpěvákům.

Jako hudební skladatel složil stovky písní a z mnohých se staly hity, které hrají rádia dodnes. V jeho skupině začínala také Lucie Bílá, tehdy ještě jako Hana Zaňáková. Když si Petr Hannig poslechl kazetu s jejími nahrávkami, rozhodl se, že pro ni něco napíše a za pár dní vznikla písnička Neposlušné tenisky s textem od Václava Honse. Okamžitě stala hitem.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio