Petr Muk - Neusínej

55. narozeniny by dnes slavil český zpěvák Petr Muk. Jeho mimořádný hlas nám zůstal zachován v mnoha písních, které jsou stále v playlistech rádií. V mládí hrál na baskytaru a nikdy netoužil být zpěvákem, přesto se stal jedním z nejuznávanějších českých zpěváků. 

Tento pořad je vzpomínkou na Petra Muka, zpěváka s mimořádným hlasem. Narodil se ve znamení Vodnáře 4. února 1965 v Českém Krumlově. Studoval na stavební průmyslovce v Českých Budějovicích. V mládí hrál na baskytaru a nikdy netoužil být zpěvákem. Jenže nikdo nechtěl zpívat, tak se toho ujal a zpíval v různých kapelách, hlavně punkových.

Sedm let zpíval se skupinou Ocean, kterou založil v roce 1985. Kapela se do podvědomí diváků dostala hlavně díky písničce Ráchel. Interpret této písně, jeden z průkopníků punku na Českobudějovicku, zpěvák Petr Muk trpěl už za dob kapely Oceán a později Shalom depresemi. Nikdo to nevěděl, nikdy svoje problémy neventiloval.

Koncerty Oceánu byly obleženy lidmi, fanoušci v něm viděli české Depeche Mode. Po úspěšných letech se skupinami Oceán a Shalom se v roce 1997 Petr Muk vydal svou vlastní cestou.

V roce 2000 své skalní fanoušky překvapil. Nasadil hned několik hitů s mocnými zvuky v pozadí a rozduněl s nimi se svou doprovodnou kapelou české sály, jako například v písni Neusínej, a tak jen lze ještě konstatovat, že Petr Muk se na jednoho z nejuznávanějších českých zpěváků vypracoval prakticky z ničeho.

autor: Jaroslav Kopejtko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio