Petr Pražský: Žij a nech žít a dělej, co tě baví

29. červen 2016

Když mu bylo 50 let, odešel ze zbirožské továrny, kde mohl coby kalič ocelí pracovat klidně do penze. Okouzlil ho svět ručně vyráběných svíček. Riskl to a odešel. Výrobě originálních svíček se věnuje dodnes. Úspěch slaví v Evropě i třeba ve vzdáleném Japonsku. Petr Pražský ze Zbiroha rád dělá věci po svém a cítí se být pořád mladý. Inspirujte se jeho příběhem.

Dnes 70letý Petr Pražský je jedním z těch představitelů generace, která po sametové revoluci poznala nejistotu dalšího pracovního života a raději okusila vůni a vábení svobodného podnikání.

Do 50let pracoval jako kalič ocelí ve zbirožské továrně na nářadí. Kladl si tenkrát jednoduchou otázku: Chci takhle prožít zbytek aktivního života? Ne. Tou dobou dostal nabídku prodávat svíčky od jednoho výrobce z Prahy.

Výroba svíček mu přišla natolik zajímavá a jednoduchá, že se rozhodl zkusit to na vlastní pěst. Jeho svíčky si brzy našly svoje zákazníky. Ať už to bylo zajímavým designem nebo prostě tím, že k nim přidává i kousek obyčejné člověčiny. Žádná čínská sériová výroba, jak zdůrazňuje.

Stáří je jen slovo

Začátky podnikání oproti jistotě pracovní doby v továrně nebyly jednoduché. Někdy strávil v dílně a ateliéru i 16 hodin denně. Svíčky vyrábí přes dvacet let. Svoje rozhodnutí opustit brány továrny a vrhnout se do divokého světa podnikání nelituje.

S úsměvem mi ukazuje svoji nejvzdálenější odbytiště. O Petru Pražském vědí i v Japonsku. Nalistuje stránku v japonsky psaném katalogu a opravdu. Je tam. Kromě fotografií jeho svíček i fotografie manželů Pražských.

Petr Pražský je dokladem toho, že najít nový směr v životě je možné v jakémkoli věku. Miluje svobodu a život a boří mýty o stáří. Zatímco si potahuje ze svojí elektroniky s vědomím, že ani to není pro jeho zdraví to nejlepší, odhrnuje rukáv z ramene.

Tetování! Poprvé v životě si ho nechal udělat před dvěma lety, když mu bylo 68 let. Proč? Protože se mu to prostě líbí a aby překvapil manželku, které byla právě na dovolené.

Odjíždím z natáčení a návštěvy u výrobce svíček Petra Pražského s úsměvem a dobrým pocitem. Stáří je jen slovo, které nejde ohraničit věkem.

autor: Pavel Halla
Spustit audio