Petra Kosová: Plzeň 2015 může mít skvělý program, a přesto je nebezpečí, že pohoří na zdánlivých maličkostech

22. listopad 2013
Publicistika

Je možné v kulturních institucích v Plzni koupit lístky za eura? A i v jiných ohledech odbaví galerie nebo muzea návštěvníky tak, jak je v Evropě zvykem? Za rok už budou vrcholit přípravy Plzně na výjimečnou událost: bude Evropským hlavním městem kultury. Proto je nejvyšší čas se ptát, jestli jsme připraveni na turisty zvyklé na evropský standard, říká Petra Kosová v následujícím komentáři.

V zahraničních galeriích, muzeích nebo divadlech našinec často žasne. Zvláště, když se jedná o města, která byla Evropským hlavním městem kultury. Třeba se ubytujete v architektonicky jedinečném hotelovém zařízení a dostanete kartu, která vám umožní zdarma vstup do většiny kulturních a vzdělávacích institucí ve městě a navíc ještě platí jako jízdenka pro veřejnou dopravu. Je co dohánět. V Plzni totiž nefungují často ani maličkosti.

Například dramaturgie Západočeské galerie je špičková a řada předních evropských galerií má zájem o výměnu katalogů, které reprezentují její výstavní projekty. Ty jsou lákavé pro místní i přespolní milovníky výtvarného umění. Po praktické stránce ale už nacházíme pihy na kráse: zkuste si například koupit v Západočeské galerii zvýhodněnou vstupenku, která vám umožní vstup do obou jejích výstavních síní. Na tento nepochopitelný nedostatek si stěžují návštěvníci dlouhodobě.

Podobně Západočeské muzeum, které má kromě hlavní budovy další 4 pobočky, tam je potřeba pracovat s kombinacemi. A pokud se obě instituce spojí a přichystají tak mimořádný projekt, jako byla výstava "Mikoláš Aleš v Plzni", měla by fungovat také zvýhodněná společná vstupenka do muzea i do galerie. Pokladní by měly umět takovou službu nabídnout. Poučeně a vlídně.

Netýká se to jen kulturních institucí. Další na řadě je třeba MHD. Pro Plzeň bude lepší, pokud budou návštěvníci využívat veřejnou dopravu. Je třeba je motivovat. Neměl by to být problém: v Plzni je to služba v mnoha ohledech luxusní. Také chování revizorů a některých řidičů se zlepšuje. Doufejme, že už brzy představí PmDP plán, jak si poradí v roce 2015. Jak zajistí, aby síť MHD a systém prodeje jízdenek byly přehledné pro tuzemské i zahraniční návštěvníky a aby dopraváci byli ochotní a milí. Od roku 2015 napořád.

A jedeme dál. Nejnavštěvovanějším turistickým cílem je v regionu plzeňská ZOO. Je stále hezčí. Zlepšuje se prostředí pro zvířata i programy pro návštěvníky. Vzhledem ke své atraktivitě ovšem má ZOO co dohánět u pokladny. Platba v euro by měla být samozřejmostí a také platba kartou, protože do ZOO se často sjíždějí návštěvníci autobusy. A jsou trapné příběhy, jako je ten o německých výletnících, kteří nestihli doma rozměnit eura. Hodinu bloumali v sobotu autobusem po Plzni a hledali směnárnu, protože je ze ZOO s evropskou měnou vykázali. Jednoduchá otázka: vrací se otrávení turisté tam, kde se s nimi jedná neprofesionálně a nevlídně? Když jsme u vstřícného jednání: týká se to také městských strážníků, ke kterým se budou turisté obracet buď s žádostí o radu nebo i se stížnostmi. A najdeme jistě další profese, které se musí na Evropské hlavní město kultury důkladně připravit.

Tým Plzeň 2015 může připravit sebelepší program, ale když nebudou fungovat tyhle zdánlivé drobnosti, dobrý dojem se pokazí. Co s tím? Soukromníci jsou jistě motivováni, proč nalézat nápaditá řešení. U městských a krajských institucí by měl zasáhnout jejich správce. Ten by se neměl plést do odborné práce, ale rozhodně by měl vyžadovat co nejlepší služby pro návštěvníky. Srovnatelné s evropskými standardy.

autor: Petra Kosová
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.