Petúnií se vyjadřovala neláska. Čím se liší od surfinií?

11. duben 2022

Darovat petúnii ještě na počátku 20. století znamenalo totéž, jako někomu říct „nemám Tě rád“. Dnes už to naštěstí neplatí.

Zcela jistě k našim nejoblíbenějším truhlíkovým květinám patří petúnie. Jsou to tradiční rostliny našich babiček. Někdy si je pleteme se surfiniemi. Říkáte si, jaký je mezi nimi rozdíl? Z botanického hlediska jsou surfinie a petúnie totožné. Jejich nároky na pěstování jsou tudíž podobné, ale vlastnosti se různí.

„Surfinie dobře snáší i vytrvalý déšť, ta rostlina pořád vypadá hezky, zatímco když na petúnie naprší, jsou unavené a trvá jim dlouho, než vypadají zase hezky. I vzhledově se liší, surfinie jsou oproti petúniím převislejší,“ říká zahradník Pavel Chlouba. Bohaté kvetení pro rostliny znamená velký energetický výdej, a tak je důležitá jejich zálivka a hnojení. 

Surfínie, petúnie, pelargonie a další balkonovky tvoří hezké kombinace

Promyšlená zálivka

Zájmem pěstitele je dosáhnout bohatého a intenzivního kvetení po celé léto. Je potřeba mít tyto rostliny vždy vlhké, ale nesmí být mokré. Takže zálivka musí být promyšlená. Nezapomínejme ani na pravidelné hnojení, alespoň jednou týdně,“ upozorňuje zahradník Chlouba.

Podle květomluvy se darováním petúnií vyjadřovala neláska, tudíž se dotyčný mohl i společensky znemožnit. Možná by někdy nebylo špatné, kdyby tento zvyk platil dodnes!

Spustit audio