Pilsen Steel začne propouštět 20. ledna. Všechny dluhy vůči zaměstnancům nesplatí

7. leden 2020 14:35

Plzeňské hutě a kovárny Pilsen Steel čekají zásadní změny. Firma je v konkurzu. Už přes rok nevyrábí a nechává zaměstnance na odstávce. Řídí ji věřitelský výbor spolu s insolvenčním správcem. Ti společně vybrali firmu, která hutě převezme, ovšem jen s částí zaměstnanců. Vedení Pilsen Steel proto oznámilo před Vánocemi hromadné propouštění stovek zaměstnanců.

Ve firmě zůstávalo ke konci minulého roku přes 500 lidí. Měli dostávat 75 procent ze mzdy. Poslední peníze dostali za část srpna, takže už několik měsíců jim hutě nevyplatily ani korunu. Z těchto zhruba pěti set lidí, chce majitel do budoucna 47. Z toho vyplývá, že Pilsen Steel opustí více než 400 lidí. Hromadné propouštění firma oznámila úřadu práce 20. prosince. Po uplynutí třiceti dnů, tedy 20. ledna, může začít propouštět.

„S ohledem na skutečnost, že nebyly vypláceny mzdy, jsou zaměstnanci oprávněni ukončit pracovní poměr. Připravíme i dohody o ukončení pracovního poměru. Pokud zaměstnanci nevyužijí ani jednu z těchto možností, budou jim předány výpovědi,“ vysvětlil insolvenční správce Jaroslav Brož.

Někteří zaměstnanci aktuální situaci nenesou dobře. Mnozí jsou s továrnou spojeni desítky let. Poslední rok pořád čekali, co se bude dít, někteří si našli brigádu. Naděje, že se vrátí k pecím teď ale zhasla. Jednou z těch, kdo přesvědčoval zaměstnance, aby vydrželi a neodcházeli, byla předsedkyně podnikových odborů Ivanka Smolková:„Bylo to pro mě obrovské zklamání. Sice jsem nepředpokládala, že všichni ve firmě zůstaneme tak, jako dosud, ale přesto jsem si myslela, že se zachrání převážná většina pracovních míst.“

Jak se budou splácet dluhy?

Zákon říká, že nejprve mají nárok na peníze zajištění věřitelé, tedy ruské banky. Jako další se hradí náklady insolvenčního řízení a poté jsou teprve na řadě zaměstnanci. „Je nutné si uvědomit, že rozsah plnění vůči zaměstnancům bude odpovídat finančním možnostem majetkové podstaty. K dnešnímu dni evidujeme dlužné mzdy za poměrně dlouhý časový úsek a je vyloučeno, že by zaměstnanci byli uspokojeni na 100 procent, co se týče jejich mzdových nároků,“ dodal Brož.

Hutě přebírá pravděpodobě německá společnost Max Aicher

Předsedkyně podnikových odborů Ivanka Smolková řekla, že hutě budou patřit německé skupině Max Aicher, která podniká ve výrobě oceli, nemovitostech a ekologii. Na dotaz, jestli je to Max Aicher, insolveční správce Jaroslav Brož odpověděl, že tuto informaci nepotvrdí, ani nevyvrátí. Připomněl, že vybrali někoho, u koho je naděje, že firmu zachová a případně obnoví výrobu.

Ve čtvrtek odpoledne bude o situaci jednat úřad práce spolu s odbory a zástupci Plzeňského kraje. Budou jednat o zaměstnancích, kteří přijdou o práci a o možnostech, jak jim pomoci, jak jim zajistit případnou rekvalifikaci, aby našli nové pracovní místo.

autoři: Lukáš Milota , iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio