Pilsner Urquell testoval dřevěné sudy pro říjnové oslavy 170. výročí pivovaru

24. srpen 2012

Kde se pivo vaří, tam se dobře daří, kde se pivo pije, tam se dobře žije... zpívá se v jedné písničce. Narozeninový večírek ke 170. výročí od uvaření první várky piva bude sice až v říjnu, ale plzeňský pivovar testoval nové sudy a jejich přepravu koňským povozem z pivovaru na náměstí. Přímo vedle katedrály sud narazil starší obchodní sládek Václav Berka. Kolemjdoucím pak s kolegy zdarma vytočili 340 nefiltrovaných piv.

Ve sklepích pivovaru proběhla několikadenní zkouška těsnosti 170litrových dubových sudů, které speciálně pro říjnové oslavy vyrobili pivovarští bednáři. Sudy byly převáženy stejně jako před 170 léty na formanském povozu.

Bylo 12:30 a na nádvoří plzeňského pivovaru stály dvě výstavní kobyly, zapřažený povoz a na něm pět dubových sudů o objemu 170 litrů, tedy přesně tolik, kolikáté narozeniny letos plzeňské pivo slaví. Na kozlíku seděl starší obchodní sládek Václav Berka a kočí Jana Míčová.

Po půl hodině pivovarský povoz zastavil mezi radnicí a katedrálou sv. Bartoloměje. Nejprve promluvil Vladimír Jurina z vedení pivovaru, pár slov přidal i starší obchodní sládek Václav Berka, kterého, zatímco se kolem povozu shromáždilo určitě více než sto lidí, čekalo to nejdůležitější, jeden sud narazit a vytočit stovky litrů zlatého moku.

Podle Berky i Vladimíra Juriny z vedení pivovaru se generálka podařila. Hlavní oslavy 170. narozenin plzeňského piva proběhnou v pátek 5. října od 18 hodin na náměstí Republiky. Kromě piva tu bude i bohatý kulturní program.

autor: lum
Spustit audio