Písemnou prací z českého jazyka a literatury začíná dnes společná část státních maturit

11. duben 2017

V Česku dnes začínají státní maturity. Od 12 hodin žáci po celé republice zasednou k písemné práci z českého jazyka a literatury. V Plzeňském kraji se státní maturita týká 3600 středoškoláků. 90 z nich bude skládat zkoušku dospělosti na plzeňském Gymnáziu Luďka Piky.

Ředitelství školy dostalo už v pátek s předstihem zapečetěné zadání, které uložilo do trezoru. Dnes v 11 hodin sem dorazí maturitní komisař, jenž zadání rozpečetí. Ve 12 hodin ho 90 studentů poprvé uvidí a každý žák si vybere jedno z 10 zadání. Pak už se pustí do psaní.

Časový limit je 90 minut, žáci s přiznaným uzpůsobením podmínek mají času více. Cizinci pobývající v Česku méně než dva roky mají čas prodloužený o 30 minut. Psát mohou modrou nebo černou propisovací tužkou, povolená pomůcka - Pravidla českého pravopisu.

Cílem písemné práce je ověřit, zda žák dokáže napsat souvislý, myšlenkově ucelený a strukturovaný text, zda se v něm dokáže vyjadřovat v souladu s jazykovými normami a zda umí funkčně nakládat s jazykovými prostředky. Důležité je také to, jak se žák dokáže orientovat v komunikační situaci nastolené v zadání písemné práce.

Hodnocení písemných prací z českého jazyka a literatury provádí Centrum pro zjišťování výsledků vzdělávání. Text písemné práce se posuzuje ve třech oblastech: vytvoření textu podle zadaných kritérií, funkční použití jazykových prostředků a syntaktická a kompoziční výstavba textu.

Písemná práce z češtiny je jen začátek. V květnu žáky čeká písemná zkouška z matematiky nebo cizího jazyka a didaktický test z českého jazyka. A vše samozřejmě završí ústní maturity.

autor: jik
Spustit audio