Pivovarské muzeum v Plzni ukazuje hospody v proměnách času

8. květen 2017

Výstavu s názvem Plzeňské hospody aneb Z pivovaru za štamgasty nově otevřelo Pivovarské muzeum v Plzni. Expozice vznikla na základě nové knihy Staré plzeňské hostince od Markéty Maškovské a představí všechny oblasti týkající se pohostinství v Plzni z konce 19. a počátku 20. století.

Expozice je rozdělaná do různých období, které jsou popsané na několika panelech. „Zvolená témata jsou, stejně jako v mojí knize Staré plzeňské hostince, společenský život, atmosféra a duch Plzně na přelomu 19. a 20. století. Od toho se odvíjí hospodská zábava, štamgasté v hospodě, hostinští a jejich personál. To je zde vše zpracováno až do doby první republiky. Samostatný oddíl je první světová válka, která je zajímavá jako takový mezník, který odděluje dobu za císaře pána a první republiky, kdy se vše v pohostinství změnilo,“ popisuje autorka výstavy Markéta Maškovská.

Kromě banerů je k vidění i řada vitrín se zajímavými předměty neodmyslitelně patřícími k pohostinství. V jedné z vitrín jsou například vystavené skleničky s kávovými lžičkami z prvorepublikové restaurace Elektra. Jedná se o původní vybavení ze třicátých let minulého století od potomka pana restauratéra pana Rudolfa Poláčka. Mezi vzácné exponáty patří i domovní znamení koníčka, které bylo umístěné na zájezdní hospodě U černého koníčka na Palackého náměstí v Plzni.

Původní půllitry nebo stará kuželka

Další raritou je celá vitrína zaplněná půllitry. „Jedná se materiály a další předměty, které pochází ze zájezdní hospody v Nové hospodě s názvem V zeleném dvoře, a zapůjčili je manželé Janoušovi, také přímí potomci prapůvodního hostinského rodu Janoušů. Nejzajímavější je původní dřevěná kuželka, která pochází z dobového kuželníku, kdy pánové na zahrádce podél hostince hráli kuželky,“ vysvětluje Maškovská.

K výstavě se váže řada doprovodných akcí, které představí Anna Peřinová z Pivovarského muzea: „ Výstava vznikla u příležitosti 175. výročí uvaření ležáku Pilsner Urqell. Vznikla ve spolupráci se Západočeským muzeem v Plzni a archivem města Plzně. Část výstavy se přesunula na nádvoří pivovaru a představuje významné plzeňské hospody a hotely s tradicí. Návštěvníci se mohou dále těšit na dvě zajímavá čtení o starých plzeňských hostincích s knihovnou města Plzně. Slavnostní zahájení se bude konat 12. května od 17 hodin na nádvoří pivovaru. Připravený je bohatý hudební program a další zajímavé akce.“

Výstava v Pivovarském muzeu potrvá až do konce roku. Na nádvoří Plzeňského Prazdroje do konce září.

autoři: kos , jik
Spustit audio