Pivovary z Nepomuku a Čižic pronikly během pandemie do velkých obchodů

22. červen 2021 07:20, aktualizováno

V případě některých malých pivovarů přinesla koronavirová pandemie a vládní opatření více odběratelů a vyprodané zásoby piva. Zavřené restaurace a hospody totiž donutily pivovary hledat další odběratele a zákazníky.

Ředitel pivovaru Zlatá kráva Radovan Sochor

Zásoby piva pivovaru Zlatá kráva jsou díky koronavirové pandemii a novým zákazníkům téměř vyprodané. „Během 8 měsíců, co byly zavřené restaurace, jsme hledali nové zákazníky, abychom se uživili. Nyní, když přišli i stávající zákazníci a sezónní podniky, tak nám pivo vyprodali,“ sdělil ředitel pivovaru Zlatá kráva Radovan Sochor. V nepomuckém pivovaru během krize vymysleli také nové, trvanlivé pivo. Na novou várku piva právě připravují 40 kg čerstvých citronů.

Obrat pivovaru během krize poklesl o 50 procent

V minulých měsících však pivovar stáčel pivo převážně do lahví a jeho obrat poklesl o více než 50 procent. Měl však čas experimentovat. „Včera jsme narazili pivo, které se jmenuje Blonde D'Aquitaine Cow 16. Je to pivo, které 4 a půl měsíce leželo v barikových sudech po bílém víně a je nachmelené australskými chmely,“ uvedl Radovan Sochor.

Také pivovar Bizon z Čižic u Plzně přečkal koronavirovou krizi bez úhony a ani nebylo zapotřebí spouštět eshop. „Sudová piva se prodávala minimálně, ale hlavně nás podpořil Košík, kam jsme začali dovážet víc druhů a udělali jsme pro ně i limitované edice,“ poznamenal majitel pivovaru Robert Beneš.

Pivovar Raven přišel jen o dva zákazníky z 200 odběratelů a nezaznamenal žádné velké ztráty. Některé pivovary však koronavirus nepřežily. Z Plzně například zmizel pivovar Beer Factory. Jeho pivo se však stále dočasně vaří v Letinech.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio