Plameňáci v plzeňské zoo mají novou expozici

22. září 2022 17:32, aktualizováno

Plameňáci, které má zahrada ve svém znaku, se dočkali rozsáhlé voliéry inspirované jejich přírodním prostředím na ostrově Mallorca. Zatím jich jsou dvě desítky, ale měli by přibýt další.

Kašna s vážkami

Plameňáci dosud žili v otevřeném výběhu, ale kvůli riziku zavlečení ptačí chřipky musí zoo chovat všechny ptáky ve voliérách. „Museli jsme proti rozšíření nákazy ptačí chřipky zasíťovat a dostat všechny ptáky, které venku chováme, do voliér,“ sdělil ředitel zoo Jiří Trávníček. Zoologická zahrada Plzeň se tak snažila pro ptáky vytvořit nové důstojné ubytování.

Expozice má navozovat atmosféru jednoho z největších evropských močálů, Albufera, na ostrově Mallorca, kde hnízdí velká kolonie plameňáků. Zastřešená a zasíťovaná expozice nijak nebrání pohledu na ptáky.

Průchozí vyhlídka ve stylu pozorovatelen umožní nerušené pozorování kolonie plameňáků. Ozdobou expozice je kašna se skulpturou vážky. Plameňáci mají ve voliéře i své spoluobyvatele. Jimi jsou vzácné druhy mokřadních druhů ptáků Středozemí, včetně čírek úzkozobých.

Zoolog Tomáš Peš u modelu českého dinosaura Burianosauruse augustaie

„Vedle plameňáků vznikaly ve stejném období další dvě expozice,“ vysvětlil mluvčí zahrady Martin Vobruba. „Ta jedna je bezprostředně sousedící. Dominuje jí model českého dinosaura Burianosauruse augustaie. Popsán byl podle nálezu jedné stehenní kosti z roku 2003. „Je tady umístěn včetně těch plameňáků v rámci souvislejšího expozičního celku Ostrovy známé – neznámé,“ doplnil.

Závěrečnou novinkou je změna koncepce ostrovů Lemurů kata. Lemuři jsou nyní odděleni vodním příkopem, a to kvůli neukázněným návštěvníkům, kteří je krmili a vyrušovali.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio