Plán na výstavbu protipovodňové zdi v Rokycanech se nelíbí ochráncům

22. duben 2015

Chystaná zeď proti povodním v Rokycanech má odpůrce. Stavbu kolem řeky Klabavy za půl miliardy korun připravuje Povodí Vltavy. Proti jsou ale členové rokycanského svazu ochránců přírody. Zeď podle nich rozdělí město a navíc se ani nedá zaručit, že bude dostatečně účinná

Ochránci přírody mají hned několik výhrad. O plánované stavbě se například vůbec nediskutovalo s obyvateli Rokycan. Diskuze měla být podle nich nabídnuta všem, ne jenom lidem, kteří žijí blízko řeky.

„Argument města byl takový, že veřejná diskuse proběhla v rámci zákonných povinností. Byli obesláni všichni účastníci řízení, kteří byli nějakým způsobem dotčeni. Nemluvilo se ale o tom, jak by to mohlo vypadat. Přišli s hotovým projektem, ke kterému se měly vznášet nějaké poznámky, v podstatě technického charakteru," postěžoval si na postup města předseda svazu ochránců přírody Daniel Šatra.

Je také přesvědčen, že je projekt od začátku nedomyšlený a že existují jiná, v dnešní době už osvědčená řešení. Poukázal přitom na variantu známou ze sousedního Rakouska či Německa, kdy se koryto řeky neohrazuje, ale naopak otevírá do šířky. Z takových lokalit se pak dělají parky, které zároveň slouží jako protipovodňová úprava.

Více než jeden metr vysoká zeď má vést podél koryta řeky prakticky celým městem

Odpůrci stavby v té souvislosti poukazují na to, že je Klabava v Rokycanech na mnoha místech nepřístupná už dnes a protipovodňová zeď celou situaci ještě zhorší. Povodí Vltavy jako investor uvádí, že stavba Rokycany ochrání před stoletou vodou, řeku ale od okolí neodřízne. Obavy místních ochránců jsou tak prý neopodstatněné.

Stavba zdi se v Rokycanech připravuje už více než 10 let. Tehdejší vedení města chtělo co nejrychleji vyhovět lidem zasaženým povodněmi v roce 2002. Právě proto se o projektu s ostatními obyvateli příliš nediskutovalo. Teď se ale vedení města otevřenému jednání s ochránci a dalšími zájemci nebrání.

„Kdyby samozřejmě z následné veřejné diskuse vznikly nějaké nové aktuální požadavky, dovedu si představit, že město se bude snažit komunikovat a tlumočit tato stanoviska obyvatel právě zpracovateli projektu a investorovi," ujistil rokycanský místostarosta Jan Šašek.

Protipovodňová opatření jsou pro město prvořadá. Ochránci přírody souhlasí, volají ale po opatřeních systémových a doporučují s nimi začít už v Brdech, kde řeka Klabava pramení.

autoři: sch , Lucie Sichingerová
Spustit audio