Plní se studny, zurčí lesní pramínky. Podle hydrologů je letos vody dost

S vodou v krajině to letos vypadá dobře, zlepšení přišlo po několika krizových a extrémně suchých letech.

Měření spodní vody

I když nás umí voda padající z nebe dost potrápit, bez vody to prostě nejde. Hodně důležitá je pro nás voda podzemní. Určitě dobrou zprávou je to, že podle hydrologů její zásoby v Česku díky dešťům a sněhu v posledních měsících narostly a mnohde se dostaly na své průměrné hodnoty a dál na nich zůstávají. Znovu tak zurčí lesní pramínky a v některých obcích je znovu co pít i bez cisteren.

Rok 2018 byl suchý, zlom nastal loni v červnu

Na louce u Plas na severním Plzeňsku měřil hladinu podzemní vody hydrolog Českého hydrometeorologického ústavu Daniel Vlnař. „Je to pozorovací vrt, vypadá jako takový hříbek, pomocí pásma změříme hladinu vody,“ popsal. Stav vody pozoruje třeba také u lesní studánky nedaleko Radějova u Manětína. „Změříme, za jak dlouho nateče nádoba. Průtok se měří v litrech za sekundu,“ vysvětlil Vlnař.

Hydrolog Daniel Vlnas měří hladinu ve vrtu v Plasích

Jak vysvětlil Martin Zrzavecký z Českého hydrometeorologického ústavu, nejde ani tak o množství naměřené vody, ale spíš o vývoj v jednotlivých letech. „V roce 2018 jsme se na mnoha objektech naší pozorovací sítě dostali na historická minima od počátku pozorování. Zlom nastal od června 2020, kdy byly velmi intenzivní srážky,“ shrnul.

Ještě není vyhráno, záleží na srážkách

Sucho v roce 2018 pocítili na vlastní kůži i lidé na svých vyprahlých zahrádkách a prázdných studních. Třeba pan Vlastimil Šmídl z Žihle vzpomínal, že v roce 2018 bylo sucho opravdu kritické. „Letos se hladina vody ve studni zvedla a voda nám stačí, i když je nás teď na chalupě hodně,“ konstatoval.

I když to letos s vodou v krajině vypadá dobře, podle hydrologů bude záležet na tom, kolik a jakých srážek přinesou další měsíce.

autoři: Lukáš Milota , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio