Plochá noha může být i vrozenou vadou, je třeba ji odhalit co nejdřív

1. září 2020

„Je to vrozená vada, která se musí důkladně sledovat, protože může dojít k jejímu zhoršování. Běžnými metodami, jako jsou ortopedické vložky a obuv, je hůř léčitelná. Nezřídka musíme přistoupit k operaci,“ vysvětluje ortoped Michal Ruml.

Vrozená plochá noha je závažnější, než plochá noha získaná. „U vrozené vady jsou změny na kostech, v podstatě jsou kosti tvořící nohu špatně založené. S vrozenou plochou nohou se příliš často nesetkáváme, jde o vzácnější vadu, ale o to důležitější je ji zachytit,“ zdůrazňuje MUDr. Ruml, který pracuje na Klinice ortopedie a traumatologie pohybového ústrojí Fakultní nemocnice Plzeň.

Čeho by si rodiče měli všímat?

Nožní klenba se vyvíjí postupně, batolata mají na jejím místě tukový polštářek, takže nožička se zdá plochá. To některé rodiče mate, ale v tomto případě mohou zůstat v klidu. „Zpozornět by měli, pokud je noha divně tvarovaná. V takovém případě neváhat a obrátit se na pediatra,“ radí ortoped, „ten je pak odkáže na odborníka. Noha by se měla vyšetřit a provést rentgenový snímek, který eventuální vrozenou vadu odhalí.“

Od kolika let věku dítěte se zaměřit na předcházení vzniku ploché nohy? Proč ke zborcení nožní klenby dochází v dospělosti? Které potíže se k ploché noze následně přidružují? Poslechněte si lékařskou poradnu a dozvíte se to.

autor: Soňa Vaicenbacherová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.