Plošné testování ve firmách v Plzni i na Tachovsku odhalilo jen jednotlivé případy nákazy

3. březen 2021 16:00, aktualizováno

Od 3. března je v Česku povinné pravidelné antigenní testování ve firmách. Některé podniky v Plzeňském kraji s testováním začaly s předstihem. Plošné a pravidelné antigenní testování by mohlo být podle ředitelky krajské hospodářské komory východiskem z krize.

Podniky nad 250 zaměstnanců mají začít s testováním na nemoc covid-19 od 3. března a do 13. března musí otestovat všechny své pracovníky. Menší podniky začnou testovat v pátek a jejich pracovníci musí mít hotový test do poloviny března.

Zaměstnanci plzeňské společnosti JTEKT mohou využívat testování ve firmě. Na základě objednávkového systému se mohou k testování dostavit během pracovní doby. Samotné testování je pak otázkou dvou minut. Společnost zatím otestovala pomocí antigenních testů několik stovek zaměstnanců z celkových 900.

Na testování zaměstnanců si společnost najala specializovanou externí firmu. Počet pozitivních případů však nebyl velký. „Jsou to jednotky lidí a není to nic, co by se nedalo zvládnout. V dobách chřipkových epidemií jsme na tom byli daleko hůř,“ sdělil asistent manažera výroby Roman Juha.

Pro firmy je testování akceptovatelné

Povinné testování je mnohem přijatelnější, než kdyby se firmy měly uzavřít. „To by pro nás byl nepřekonatelný problém, protože máme dlouhodobé zakázky. Takže by nám hrozila jednak penalizace a jednak ztráta kreditů,“ přiznal generální manažer společnosti JTEKT Jan Jiřík.

S testováním před pár dny začala i společnost Daikin v Plzni, kde pracuje přes 2000 lidí. Za hodinu dokáže závodní lékař otestovat 45 osob. Při testování je však nutné zastavit výrobu. „Nákup a zásobu testů stále řešíme. Aktuálně máme objednáno několik desítek tisíc testů. Situace s nákupem testů ale stále není úplně jednoduchá,“ oznámil personalista společnosti Daikin Tomáš Matoušek.

Ve firmách na Tachovsku a Domažlicku se již podařilo otestovat zhruba 3000 lidí. „107 záchytů, 3,45 procent nakažených. Nejsou to však ohniska v určitých firmách, ale spíše jednotlivé případy,“ sdělila ředitelka krajské hospodářské komory Radka Trylčová. Pro firmu může být plošné testování užitečné, protože poté je možné okamžitě zasáhnout a zabránit šíření nákazy.

autoři: Martina Klímová , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio