Plynové grily s lávovými kameny si získaly velkou oblibu. Jak se o ně starat?

8. červenec 2021

Plynové grily s lávovými kameny nečoudí, nesmrdí a po jejich zapálení můžeme za chvilku grilovat. Jak se o tyto spotřebiče nebo plynové sporáky, které jsme si přivezli po modernizaci kuchyně starat, radí Petr Bulín z Opramonu v Líních u Plzně.

„Je vhodné pravidelně vizuálně kontrolovat stav hadice, stav plynové bomby a redukčního ventilu. Pokud uvidíme i drobné poškození, jednejte hned. A pokud na opravu nestačíte, raději kontaktujte odborníka,“ říká Petr Bulín.

Na chatách a chalupách máme často plynové sporáky, které jsme tam převezli po modernizaci kuchyně v bytech. Jak se o tyto sporáky starat? Je potřeba si především hlídat, zda je sporák v takovém pořádku, jako byl doma. Tedy mechanické poškození. Pokud cítíte v ovladačích sporáku nestandardní odpor, volejte servisního technika. Mnohdy jsou to ale taková opotřebení používáním neopravitelná, doporučil bych proto koupit sporák nový.

Kdy volat technika

Když bude plynový sporák špinit svými hořáky pánve a hrnce, zavolejte plynového technika. Pokud cítíte nějaké zápachy, spáleniny nebo v neposlední řadě plyn, je vždy dobré zavolat servisního technika.

Někdy je plynová bomba hned u sporáku, takže můžeme vše zkontrolovat. V jiných případech je plyn od reduktoru veden hadicí do ocelové trubky, prochází zdí a navazuje na další hadici ke sporáku. Vizuální kontrola je důležitá. Jsou to ale plynové rozvody, a proto je na místě u starších rozvodů kontrola těsnosti plynovým servisním technikem.

Regulátor po připojení k propan-butanové lahvi reguluje a dává z lahve odpovídající tlak plynu pro daný spotřebič. Výdrž má individuální, záleží, kde je umístěný. Většinou se setkáváme s regulátory plynu, které jsou staré 20 i 30 let, což už je extrém. Doporučuji maximálně po 10 letech regulátor tlaku vyměnit.

Dnes si můžete v každém větším hobby marketu tyto regulátory koupit. Přestože jsou určeny pro odbornou montáž, jsou všechny věci uzpůsobeny tak, aby si je mohl namontovat i laik.

Vyhrávejte zahradní grily, zahradní nářadí, knihu Pochoutky z chaloupky a další ceny. Každý všední den v čase 9.45-10.00 v letním speciálu Chalupářské léto. Soutěžte a vyhrajte >>

Těsnění musí být v pořádku

Reduktor má v matici, kterou ho šroubujeme k plynové lahvi gumové těsnění. Těsnění jde běžně koupit. Nabízejí ho mnohdy i prodejci plynových propan-butanových lahví nebo hobby markety. Když cítíme plyn, je už pozdě. Nelze ovšem říci, jestli po jednom, dvou, třech výměnách plynové bomby měnit. Každý se musí řídit selským rozumem.

Plynové ohřívače nejsou vhodná topidla pro trvalé topení. Jsou to topidla pro zahřátí, temperování. Neměly by se používat v místnostech, kde se spí. U těchto spotřebičů není zajištěn odvod spalin a veškeré spaliny zůstávají právě v dané místnosti. I když moderní kamna tohoto typu mohou být vybavená různými pojistkami, není to vhodné vytápění z důvodu zdravotních rizik nebo ohrožení na zdraví.

autor: Jiří Šobr
Spustit audio