Plzeň a okolí opět ožije folklorem z Čech i různých koutů světa

7. červen 2022

Do Plzně, ale také do Konstantinových Lázní, Vrčeně, Dýšiny a Třemošné se po vynucené pauze vrací festivalové dění. Ve dnech 8. – 12. června proběhne 24. ročník Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF® PLZEŇ 2022, který představí soubory z České republiky, Slovenska, Španělska a Bosny a Hercegoviny.

Mezinárodní folklorní festival CIOFF Plzeň 2022

Ve středu 8. června festival odstartuje Folklorním večerem v přírodním amfiteátru v Konstantinových Lázních, ve čtvrtek 9. června se již po sedmnácté přesune na náves malebné obce Vřčeň u Nepomuku. V pátek 10. června od odpoledních hodin již festivalem ožije hlavní scéna U Branky v centru Plzně, kde bude program pokračovat i během celého víkendu. Kromě zahraničních hostů se na scéně postupně vystřídají také dospělé i dětské folklorní soubory nejen z Plzeňska, ale také z Postřekova, Rokycan, Dambořic, Starého města a Uherského Hradiště.

Na bolevecký návsi…

Novinkou letošního ročníku je spolupráce se Selským dvorem U Matoušů v Plzni-Bolevci, kde se uskuteční jeden z festivalových pořadů. V sobotu 11. června od 18 hodin jste zváni na pořad “Na bolevecký návsi…”, který bude věnován 640. výročí první zmínky o vsi Bolevec. K vidění bude také výstava fotografií “Ze života na statku” nainstalovaná v konírně statku.

I v tomto roce se část festivalového programu odehraje také v parku na Habrmannovo náměstí v Plzni na Doubravce. Folklorní soubory tuto scénu roztančí a rozezpívají v neděli 12. června od 13 hodin. Ve stejný den můžete za festivalovým programem vyrazit také ještě do obce Dýšina. Mezinárodní folklorní odpoledne tam začne ve 14 hodin.

Koncert pro Kubíka

Součástí festivalu letos bude také benefiční Koncert pro Kubíka, který proběhne v neděli 12. 6. od 14 hod za domem Exodus v Třemošné ve spolupráci se ZUŠ Třemošná. Celý festival probíhá pod patronací ministra kultury ČR Martina Baxy, hejtmana Plzeňského kraje Rudolfa Špotáka a primátora města Plzně Pavla Šindeláře. Kompletní program i medailonky všech účinkujících jsou k dispozici na webových stránkách www.mffplzen.eu.

Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.