Plzeň buduje vlastní síť internetu věcí, měla by sloužit hlavně městským firmám

31. květen 2017

Plzeň jako první město v Česku vybudovala tak zvanou síť internetu věcí. Tato technologie dokáže přenášet data z míst, kde nejsou jiné možnosti připojení. Systém je datově i energeticky nenáročný a na pokrytí Plzně stačí 10 přístupových bodů. Novinku budou využívat například městské firmy.

„Chceme tím zjednodušovat služby, které poskytujeme. V případě odečtů vody a tepla budou v průběhu několika málo let všechny vodoměry, plynoměry, možná i elektroměry připojeny právě na internet věcí, a budou odesílat data sama, a nebudou potřebovat návštěvu jakéhokoliv pracovníka zmíněných firem,“ řekl plzeňský primátor Martin Zrzavecký.


Co je Internet věcí (IoT)
Internet věcí vytváří propojení různých zařízení s internetem. Toto propojení umožní nejen základní komunikaci a přenos dat, ale i připojení zařízení doposud nepřipojených, komunikaci předmětů mezi sebou nebo s člověkem a jejich integraci s chytrou elektronikou. Získaná data půjdou smysluplně zpracovat, vyhodnotit a použít např. v dopravě, průmyslu, zemědělství atd.

Pojem „věci“ označuje předměty, zařízení, stroje, čidla, spotřebiče, ze kterých chceme získávat data a dále s nimi pracovat

Podrobnosti o projektu, včetně návodu pro studenty na vytvoření vlastního účtu, najdete zde.

Síť internetu věcí se teprve rozmáhá a zpočátku ji využijí jen městské firmy. Možností využití je nepřeberné množství od vodárny, teplárny, přes parkovací automaty až po dopravní podniky. Podle ředitele městské organizace Správa informačních technologií města Plzně Luďka Šantory, některé odhady říkají, že v roce 2020 bude na světě až 26 miliard zařízení v systému IoT, což znamená propojení zařízení přes internet bez aktivní účasti člověka.

Velký dosah a energetická nenáročnost

Velkou výhodou systému je velký dosah, malá intenzita datového provozu a energetická nenáročnost. Senzory mohou s malou baterií fungovat i roky. Na pokrytí Plzně je potřeba kolem 10 přístupových bodů, takzvaných bran, a náklady na jednu jsou zhruba 20 tisíc korun. V současné době je síť v provozu a pracuje se na jejím zpřístupnění. Dokončení projektu se plánuje v horizontu několika měsíců.

Zároveň plzeňský magistrát síť zpřístupní pro středoškoláky a vysokoškoláky, aby mohli navrhovat další nové aplikace a možnosti využití.

autor: jik
Spustit audio