Plzeň čekají další dopravní komplikace. Začala rekonstrukce Mohylové ulice

29. duben 2019 06:20

Silnice vede ze sídliště na Doubravce, směrem na Bílou Horu a Lochotín. Denně tudy projíždí skoro 10 tisíc aut. S právě zahájenou rekonstrukcí jsou spojené uzavírky a objížďky.

„Silnice se rekonstruuje z toho důvodu, že technický stav je řadu let nekvalitní. Je tam špatně udělané šířkové uspořádání stávající vozovky a parkování je tam víceméně na divoko. Za druhé se nám jedná o rekonstrukci dešťových a kanalizačních stok. Stavba je rozdělená na tři etapy. Při první etapě bude platit úplná uzavírka Mohylové ulice od křižovatky Staniční po Husův park, včetně mostu přes Úslavu v Chrástecké ulici,“ vysvětlil Michal Nedvěd ze Správy a údržby silnic Plzeňského kraje.

Objízdná trasa

Při rekonstrukci se opraví a vyztuží most přes řeku Úslavu a Mohylová ulice se zúží. Přibyde tam 40 až 45 parkovacích míst. Co dalšího se během rekonstrukce zlepší, doplnil Michal Nedvěd: „Stávající chodníky se změní na stezky pro chodce a cyklisty. Dojde k rekonstrukci zálivů MHD, veřejného osvětlení a kanalizace, kdy bude rozkopán celý uliční prostor. To znamená, že tudy auta skutečně neprojedou. Musí jet po objízdné trase, která je vyznačená dopravním značením po Masarykově ulici až na křižovatku s Těšínskou, kde odbočí a vracejí se zpět na Jateční ulici a směr Bolevec a Bílá Hora.“

Také linky MHD budou jezdit po objízdné trase

Během první etapy, která skončí na podzim, se do Mohylové ulice nedostanou ani autobusy městské hromadné dopravy. „Tato uzavírka se dotkne linek číslo 30 a 28, kdy linka 28 bude nově jezdit Těšínskou a Staniční ulicí, a linka 30 bude v obou směrech přeložena do Jateční a Těšínské ulice,“ popsala Lenka Kováříková z Plzeňských městských dopravních podniků.

Cestující městskou hromadnou dopravou taky musí počítat s tím, že některé původní autobusové zastávky dočasně nahradí nové. „Po dobu uzavírky budou připraveny náhradní zastávky, které mohou cestující najít na našich webových stránkách. Jako náhradní doprava pro obyvatele sídliště Doubravka bude zavedena linka č. 38 z konečné linky 16 v Zábělské ulici, která bude jezdit v přepravních špičkách pracovních dnů,“ doplnila Lenka Kováříková.

První etapa zabere zhruba sedm měsíců. Celá rekonstrukce Mohylové ulice skončí v květnu příštího roku.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio