Plzeň chce omezit používání pesticidů na hubení plevelů. Plánuje koupi speciálního stroje

18. duben 2018

Boj s pleveli je noční můrou nejednoho zahrádkáře. Se stejným problémem se potýkají i města a obce. Plzeň se chce přidat k městům, která využívají nechemických metod k ničení plevelů na veřejných prostranstvích.

„Většina měst v České republice likviduje plevele za pomoci pesticidů, většinou na bázi herbicidů-glyfosátů. Tahle látka je podezřelý karcinogen a může narušovat hormonální systém, proto některá města hledají jiné alternativy,“ vysvětlil lékař Miloslav Šuta.

„Pokud se použijí nechemické náhrady, lze chodník, parky nebo sportoviště, použít okamžitě. V případě použití pesticidů existuje nějaká ochranná lhůta, kdy by se tam lidé ani domácí mazlíčci neměli pohybovat, protože by se jim chemické látky mohly dostat do těla a poškodit jejich zdraví,“ upřesnil Miloslav Šuta.

Právě chemické přípravky používá i Plzeň, potvrdila Lucie Davídková ze Správy veřejného statku města Plzně. „Na zpevněných plochách používáme chemický totální herbicid, který je v intenzivních parkových plochách používán dvakrát ročně na mlatových cestách a na dlažbě. V okrajových plochách to děláme mechanicky, to znamená, že plevele odstraňují ručně zahradníci s motyčkami. Nebo se to z finančních důvodů nedělá vůbec,“ uvedla Davídková.

Plevele je možné likvidovat několika způsoby

Jednou z možností, jak plevele odstraňovat, jsou mechanické kartáče. „Prorůstá tráva mezi dlažbou a my jí potřebujeme odstranit. Nastartujeme stroj, kde dole roztočíme ocelová lana, která to vyškrábnou. Výhodou je, že výsledek je vidět hned,“ řekl Jan Hajný, který přístroje dováží.

K hubení plevelů existují různé technické prostředky. Jednou z možností jsou mechanické kartáče, další přístroje umí plevele hubit pomocí plamene nebo infračerveného záření

Další přístroje umí například plevele hubit pomocí plamene nebo infračerveného záření a taky horkou vodou a párou. „Jedná se o zařízení, které umí vést vodu, stlačit ji a ohřát na 80 až 120 °C. Pokud chceme horkou vodou likvidovat plevele, tak celý základ tkví v tom, že musíme rostlinu spařit čímkoliv teplejším než 65 stupňů, protože při té teplotě buňka hyne,“ vysvětlil Roman Guichen. Podle něj stroj zároveň umí umýt grafity, odstraní žvýkačku či mech nebo nechtěné výlepy různých letáků atd.

Nežádoucích rostlin se můžeme zbavit i horkou vodou a párou

Koupi podobného stroje na horkou páru zvažuje město Plzeň. Podle Lucie Davídkové je cílem omezit používání herbicidů: „Stroj bude primárně fungovat v parkových oblastech. Je to sadový okruh, všechny vesnické památkové zóny, rekreační oblasti, okolí Boleveckých rybníků a podobně.“

Šetrný stroj na likvidaci plevelů by tady všude mohl začít fungovat letos na podzim.

autoři: mkl , jik
Spustit audio