Plzeň dá letos do úprav několika svých parků desítky milionů

Plzeň letos obnoví a upraví některé své parky. Celkem jde o čtyři projekty za více než 50 milionů korun, které počítají s úpravami plzeňských parků a rekreačních míst.

Správa veřejného statku města Plzně letos zahájí projekt nazvaný Park Podzemník. Jedná se o rozšíření parku Zemník na Košutce západním a severozápadním směrem. V parku budou vybudovány cesty pro pěší, jednoduché prolézačky pro děti z klád a špalků, a hřiště pro výcvik psů s kladinami a překážkami.

Lidé se můžou těšit i na jednoduchý mobiliář k posezení a piknikování. V prostoru bývalého hřiště BMX vznikne jednoduché hřiště – takový plácek na hraní míčových a jiných her. Na vyvýšeném místě se vzrostlou borovicí lesní bude upravena vyhlídka. Projekt za osmnáct a půl milionu korun skončí v polovině příštího roku.

Další parkem, který prochází revitalizací je Parku U Ježíška. Stavba za 15 milionů Kč začala už vloni a letos bude pokračovat. Měla by se upravit používaná pěší cesta mezi Mikulášskou ulicí a nivou řeky Radbuzy jižně od areálu Mikulášského hřbitova. Vznikne rampové schodiště, které překonává výšku 11,5 metru na délce 82,5 metru. Podél schodiště se postaví opěrná zídka a přibyde i veřejné osvětlení. Součástí jsou i sadové úpravy, pořízení mobiliáře a prolézačky pro děti.

Příjemný prostor k procházkám, relaxaci i hrám

Letos bude také pokračovat druhá etapa obnovy Lochotínského parku za 13 milionů korun. „Jedná se o pokračování v celkové revitalizaci, která proběhla v roce 2015. Projekt obnovy zahrnuje pěstební zásahy a úpravy stávající zeleně, nové výsadby stromů, regeneraci a znovuzaložení travnatých ploch, květinové záhony, zavlažovací systém, úpravu veškerých parkových cest a zpevněných ploch, tůň na zachycení srážkové vody, doplnění mobiliáře, informačního systému, veřejného osvětlení, dětských prvků i fit prvků pro dospělé,“ přiblížil náměstek primátora Michal Vozobule. Hotovo by mělo být do listopadu.

Posledním projektem, kterým chce Plzeň zkrášlit veřejný prostor je obnova víceúčelové nádrže v Červeném Hrádku za 11 milionů korun. V plánu je zpevnění břehů, vznikne posezení na břehu i možné vstupy do nádrže. Součástí je taky revitalizace okolí, nové sportovní hřiště pro míčové hry a podobně. V tomto případě se práce protáhnou až do příštího roku.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio