Plzeň dokončila rekonstrukci fotbalového stadionu ve Štruncových sadech

7. leden 2017

Plzeň má jeden z nejmodernějších fotbalových stadionů v České republice. Už od jara v roce 2011 postupně získával novou podobu a teď je jeho rekonstrukce definitivně hotová. Stadion ve Štruncových sadech dostal nové tribuny, zmizel atletický ovál, kompletní proměnou prošla hlavní tribuna a přibyly dvě rohové věže, ve kterých budou vyrůstat nové fotbalové naděje.

„Věž poskytuje denní místnost, kde dochází ke stravování. Jsou zde i pokoje o celkové kapacitě 23 míst. Rekonstrukce umožnila splnit podmínky, abychom se stali pilotním projektem klubové akademie, který by se měl rozjíždět příští rok a navazuje na regionální akademii,“ představuje jižní věž Petr Žitek, předseda výboru spolku Viktoria Plzeň – fotbal.

Technický náměstek primátora Plzně Pavel Šindelář popisuje, co všechno se na hlavní tribuně změnilo: „Vyměnily se sedačky i zábradlí, rekonstruovalo se stanoviště pro složky integrovaného záchranného systému, a také ochoz směrem do parku. V závěrečné fázi se dělaly zejména povrchy sociálních zařízení v prvním patře, dodělal se detail stadionu, tak aby zapadl do kompletní podoby a uvnitř tribuny i zázemí pro fyzioterapii.“

V severní věži se nachází fyzioterapeutické a lékařské zázemí pro mládežnická družstva i pro A mužstvo, a také stravovací zařízení. Je zde i obrovská mapa, na které jsou zobrazené všechny země, ve kterých Viktorka hrála.

Rekonstrukce stadionu vyšla na 508 milionů

„Podmínky na stadionu před rekonstrukcí a dnes jsou nesrovnatelné. Pro mě osobně je to dvojnásobná radost. Když jsem v roce 2010 klub koupil, věřil jsem, že z něho vybudujeme nejen fungující firmu, ale postupem času i obrovské zázemí, včetně zázemí pro mládež. Dnes se dá říct, že se určitá etapa povedla, a my na to můžeme být pyšní,“ hodnotí Tomáš Paclík, prezident FC Viktoria Plzeň.

Kolik peněz rekonstrukce stála, ví primátor města Plzně Martin Zrzavecký: „Celková částka je dnes 508 milionů korun. Stadion se rekonstruoval na etapy a projekt se financoval během šesti let. Vše začalo v lednu 2011 rozhodnutím zastupitelstva, že do akce půjde a uvolnilo částku 365 milionů korun, plus 70 milionů na rekonstrukce hlavní tribuny. Dále vyčlenilo částku 67 milionů korun na výstavbu nového areálu pro atlety v Plzni v předních Skvrňanech.“

Atletický stadion ve Skvrňanech stál nakonec 107 milionů korun. 90 milionů dal klub FC Viktoria Plzeň za dvě věže. Celkové náklady vyšly zhruba na 700 milionů korun. Další městské sportoviště, které by se mělo dočkat oprav, je plavecký stadion v Plzni na Slovanech.

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio