Plzeň hostí mezinárodní vojenské cvičení Patrouille-Hlídka-Euregio-Egrensis

21. červen 2011

Mezinárodní vojenské cvičení Patrouille-Hlídka-Euregio-Egrensis se dnes a zítra koná v Plzni a 23. června v německé Geře. Zúčastní se ho na šest desítek profesionálních vojáků a vojáků z armádních záloh vojáci České republiky, Německa a Ameriky. Rozděleni budou do smíšených skupin a následně poměří síly a dovednosti ve střelbě z pistole, opravě a odtažení nepojízdného vozidla, transportu raněného nebo hodu granátem na cíl.

Cvičení je zaměřeno jak na vojenské úkoly, tak na nácvik záchranářských činností. Vojáci budou rozděleni do smíšených mezinárodních družstev, které čeká plnění několika úkolů. Prvním z nich bude najít v družstvu společnou řeč a překonat jazykovou bariéru.

Dnes mají vojáci na programu první trochu netradiční a nevojenskou soutěž v přetahování lanem, vlastní cvičení se koná 22. června. Družstva budou soutěžit v plnění a transportu protipovodňových pytlů s pískem, v transportu raněného na nosítkách, v transportu materiálu po řece na raftech, v opravě a odtažení havarovaného automobilu, v hodu granátem na cíl či ve střelbě z pistole. Po skončení a vyhodnocení české části se cvičení přesune do Německa, kde budou na vojáky čekat další úkoly.
Plnění jednotlivých úkolů může přihlížet v areálu vojenské střelnice v Plzni - Lobzích i veřejnost. Na středu 22. června armáda připravila na centrálním plzeňském náměstí také program s prezentací armády, policie, hasičů a záchranné služby.

Hlavním cílem už 12.ročníku cvičení je prohloubit schopnosti vojáků při řešení přidělených úkolů v mnohonárodním prostředí a pokračovat v příhraniční spolupráci. Plzeň je hostitelským městem poprvé .

autor: Směna ČRo Plzeň
Spustit audio