Plzeň i Plzeňský kraj poskytnou finanční pomoc jižní Moravě

25. červen 2021 10:30, aktualizováno

Město Plzeň a také Plzeňský kraj poskytnou ze svého rozpočtu finanční částku na pomoc oblastem postiženým ničivým tornádem. To zasáhlo ve čtvrtek večer 24. června Hodonínsko a Břeclavsko a zanechalo za sebou spoušť a obrovské škody.

Primátor města Plzně Martin Baxa v souvislosti s tím svolává na 8. července mimořádné jednání zastupitelstva, které poskytnutí finanční pomoci ve výši 1 milionu korun projedná. „Jde o katastrofu, jež v okamžiku změnila život a osudy tolika lidem. Bohužel i zde v Plzni si stále ještě pamatujeme na ničivé povodně ze srpna 2002, a proto víme, jak je nyní zapotřebí každá podpora. Složky integrovaného záchranného systému odvádějí na místě skvělou práci, úplné odstranění následků ale bude dlouhou cestou, na niž bude potřeba hodně peněz. Proto se i my chceme zapojit,“ uvedl Martin Baxa. Do doby jednání zastupitelstva město zjistí, kam konkrétně a na jaký účel finanční prostředky pošle. Podle primátora se již také ozývají Plzeňané s nabídkou pomoci.

Vzhledem k mimořádným událostem v Jihomoravském kraji bude v pondělí také Rada Plzeňského kraje projednávat finanční podporu oblastem zasaženým tornádem. Rozhodnutí krajské rady bude schvalovat na svém mimořádném jednání Zastupitelstvo Plzeňského kraje. „Ještě v noci jsme společně s hejtmany nabídli pomoc Jihomoravskému kraji. Záchranné složky Plzeňského kraje už v nočních hodinách zaslaly svou nabídku přímé pomoci ústřednímu týmu ministerstva vnitra, který záchranné a likvidační práce koordinuje. Na pondělním jednání rady budeme projednávat finanční pomoc cílenou přímo do zasažených obcí. Svolám k projednání finanční podpory také mimořádné zastupitelstvo, abychom obce a obyvatele jižní Moravy podpořili co nejdříve,“ uvedla hejtmanka Ilona Mauritzová.

Záchranné a likvidační práce na místě centrálně koordinuje dle legislativy Ministerstvo vnitra ČR. Zástupci Integrovaného záchranného systému Plzeňského kraje jsou s koordinačním týmem v kontaktu a jsou připraveni k okamžité pomoci.

autor: iko | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio