Plzeň má plán, jak hospodařit s přebytkem v rozpočtu

12. květen 2022 19:22, aktualizováno

Loňské hospodaření Plzně skončilo přebytkem ve výši zhruba 600 milionů korun. Město už avizovalo, že peníze využije na desítky investičních akcí, ale například i na výdaje spojené s krizí na Ukrajině.

Plzeň loni hospodařila s přebytkem ve výši 616 milionů korun. Oproti předchozím letům, kdy se přebytek pohyboval mezi 300 až 400 miliony, se jedná o výrazně vyšší částku. Co ovlivnilo jeho výši? „Když sestavujeme rozpočet města, tak jsou pro nás rozhodující dva faktory. Za prvé zkušenost, jak se vyvíjí příjmy, za druhé predikce ministerstva financí. Letos se povedlo, že ta očekávání byla vyšší než predikce,“ vysvětlil náměstek primátora David Šlouf.

Přebytek se skládá ze zlepšeného příjmu z cizích daní ve výši 225 milionů, 32 milionů je z prodeje majetku, další příjmy jsou z vlastní činnosti nebo z pronájmu majetku,“ vyjmenoval náměstek. „Pak je to také z úspor na výdajích, například z běžných výdajů úřadu nebo ve stavebních investicích, kde se ušetřilo konkrétně 74 milionů,“ doplnil.

Peníze na revitalizaci bytů nebo projekt tramvaje na Vinice

Celý přebytek ale není podle náměstka využitelný, volná částka k rozdělení byla 440 milionů. Město je využije třeba na dofinancování revitalizace lokality na bývalé konečné tramvaje číslo 4, jiná částka jde do bytového fondu. „Budeme například měnit výtahy v domě s bezbariérovými byty Kaznějovské ulici, v Hřímalého ulici budeme rekonstruovat sociální zázemí pro seniory, dále je připravená částka 11,5 milionu na čerpání užitkové vody z řeky mže pro ZOO, 10 milionů na modernizaci světelné signalizace na křižovatce Lidická-Plaská, dalších 10 milionů na vyhotovení projektové dokumentace na tramvajovou trať Vinice - Mikulášské náměstí,“ uvedl příklady Šlouf.

30 milionů si zástupci města nechají do rezervy na výdaje spojené se zvládnutím krize na Ukrajině, 20 milionů bude připravených pro případ, že by se vrátil covid.

autoři: Veronika Krátká , Michaela Svobodová | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio