Plzeň má první veřejnou dobíjecí stanici elektromobilů

29. září 2020 13:50

Jednou z nových možností, kde dobíjet elektromobil, je nyní parkoviště u plzeňské zoologické zahrady. Město Plzeň zde zbudovalo veřejnou dobíjecí stanici, kterou mohou zdarma využít všichni návštěvníci zoo.

Dobíjecí stanice u Zoo Plzeň

Obsluha stanice je velmi jednoduchá a mohou ji použít návštěvníci plzeňské zoologické a botanické zahrady, a to jen po zaplacení 50 korunového parkovného. Zatím je zde možné dobíjení dvou elektromobilů současně. Dalším omezením je ale otevírací doba parkoviště.

Dobíjení některých vozů je však poměrně kratší než návštěva zoologické zahrady. Řešením, nedostatku míst, může být podle Jana Šamala, ředitele společnosti Nimble energy, která dobíjecí stanici instalovala, tarifikace doby, kdy auto už je dobité a jen u stanice stojí. V případě, že by řidič platil zvýšenou sazbu, by mohl být motivovaný vozidlo přeparkovat.

Dobíjecí stanice u Zoo Plzeň

Podle náměstka ředitele plzeňské zoo Radka Martince je instalace další dobíjecí stanice jen otázkou vývoje. „Ve chvíli, kdy budeme mít nějaká data a budeme vědět, kolik aut se nám tady fyzicky nabíjí a jak dlouho tady stojí, jsme schopni samozřejmě rozšířit počet nabíjecích stanic,“ sdělil Radek Martinec.

Díky vlastní dobíjecí stanici se Plzeň posouvá mezi moderní města. Další stanice buduje městský obvod Plzeň 3 a časem by měla být i v plzeňském DEPU2015.

autoři: Jan Markup , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio