Plzeň ocenila profesionály i občany za činy při záchraně životů

13. prosinec 2018 11:15

Devětadvacet hasičů, policistů, zdravotníků, strážníků i řadových občanů ocenili představitelé Plzně za mimořádné činy při záchraně lidského života.

Pamětní plakety a věcné dary předal primátor Martin Baxa za obětavost, statečnost a pohotovost při záchraně lidí už podesáté. Nejvíc oceněných bylo mezi příslušníky integrovaného záchranného systému, kteří zasahovali při velkém zářijovém požáru ubytovny v části Karlov. Požár si vyžádal jeden lidský život.

„I když je to většinou vaše práce, všechny případy, jak jsem se s nimi seznámil, mají společné jedno - že jste nezaváhali v situacích, které byly v řadě případů přímo život ohrožující. A vy jste v nich obstáli jako profesionálové i jako lidé a udělali jste to, co bylo správné," řekl primátor Martin Baxa.

Za zásah při požáru ubytovny na Karlově z 11. září ocenilo město osm policistů, dva hasiče, městskou policistku a muže, který společně s policisty pomáhal dostat z domu jeho obyvatele. K hořícímu domu přistavil své auto, aby na jeho střechu mohli seskočit lidé uvěznění požárem v prvním patře objektu.

Statečnost a pohotovost, která zachraňuje životy

Ocenění dostali také policisté za zásah při požáru ve výškovém bytovém domě u Borského parku, strážníci za záchranu muže ležícího bez známek života na chodníku a za záchranu muže, který se pokusil spáchat sebevraždu. Tři občané dostali ocenění za záchranu muže, kterého v tramvaji stihl těžký infarkt, a zastavilo se mu srdce. Další dva ocenění lidé slanili k muži, který v létě sjel autem ze srázu na Bílé Hoře a zůstal zaklíněný ve voze. Řidiče vyprostili a poskytli mu první pomoc.

Za snahu zachránit muže, kterého v září na kovové lávce na Božkovském ostrově zasáhl blesk, ocenilo město jedenáctiletého chlapce, jeho otce a členy ragbyového klubu. Pokoušeli se muže resuscitovat a předali ho záchranářům. Zachránit se ho ale nepodařilo. In memoriam dostal cenu dlouholetý lékař krajské zdravotnické záchranné služby, který letos v říjnu zemřel.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio