Plzeň se chystá na advent. Výzdoba je vybraná, vánoční strom se stále hledá

Ačkoliv jsou Vánoce ještě relativně daleko, řada měst po celém Česku se už nějakou dobu na advent připravuje. Mezi ně patří i Plzeň. Ta stále hledá vánoční strom, který bude stát na náměstí. Také organizátoři trhů se postupně domlouvají se stánkaři. Připravuje se i kulturní program.

Nedílnou součástí adventních trhů v Plzni je už řadu let ponocný, který v těchto dnech svoji výbavu kontroluje a doplňuje. „Ponocný hlavně potřebuje dobré oblečení a ještě lepší boty. Pořídil jsem si trumpetku k tomu, že když někdo z návštěvníků něco poruší, tak ho vytroubím nebo vypískám,“ říká ponocný Zdeněk Zajíček.

Právě adventní trhy plné dřevěných stánků spolu s kolotočem a dřevěným betlémem tvoří neodmyslitelnou předvánoční atmosféru v Plzni. Třetí městský obvod s nimi počítá i letos. „Trhy na náměstí Republiky jsou nedílnou součástí předvánočního období, proto věříme, že se letos uskuteční stejně jako v loni. Dokonce by mělo na letošních trzích čekat na návštěvníky překvapení,“ uvádí mluvčí radnice Alena Marešová.

Vánoční strom zatím Plzeň nemá

Správa veřejného statku města Plzně v těchto dnech vybírá vhodný vánoční strom na náměstí Republiky. Ze šesti nabídek, ale zatím ani jedna není vhodná, protože nesplňuje dané parametry. Jak potvrdil vedoucí městských lesů Richard Havelka, vánoční strom by měl měřit přibližně 15 metrů o průměru cca 50 centimetrů. Měl by to být smrk, jedle nebo douglaska pravidelného kuželovitého tvaru s neprosychajícími větvemi. Důležitý je ale i přístup k místu, kde strom stojí, aby se k němu dostala velká technika.

Zatímco vhodný vánoční strom Plzeň teprve hledá a čeká na další nabídky od lidí, ozdoby, které ho letos budou krášlit, už lidé vybrali v anketě na internetu. „Ankety se zúčastnilo více než tři tisíce lidí. Zvítězily malé a velké světelné hvězdičky. K základní výbavě patří skoro pět kilometrů světelných řetězů, jsou tam ale i různé takzvané snow fall efekty, které vytvářejí dojem padajícího sněhu. Samozřejmě nahoře je víc než jeden metr vysoká špička,“ popisuje mluvčí Správy veřejného statku města Plzně Radka Žáková.

Pokud to epidemická situace dovolí, začnou adventní trhy 23. listopadu a potrvají měsíc.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio