Plzeň se chystá na letošní velký svátek folkloru

7. červen 2018

Město plné folkloru, lidového tance, zpěvu, krojů a muziky – přesně tím se stane Plzeň už o nadcházejícím víkendu. Doprovodný program 22. Mezinárodní folklorní festival CIOFF PLZEŇ 2018 byl včera odstartován v Konstantinových Lázních, dnes pokračuje ve Vrčeni u Nepomuku, od pátku do neděle pak už hlavní část festivalu poběží v Plzni.

Folklorním večerem v přírodním amfiteátru v Konstantinových Lázních včera odstartoval 22. ročník Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF PLZEŇ 2018. Dnes se festivaloví účinkující představí v obci Vrčeň na jubilejních 15. Malých folklorních slavnostech „Pod vrčeňskou lípou“ (vrčeňská náves, začátek v 19:00 hod) a od pátku do neděle pak už folklorem ožije přímo centrum města Plzně.

I letos je připravený bohatý program a stejně jako v předešlých letech se do něj aktivně budou moci zapojit i festivaloví diváci v rámci tanečních dílen českého i zahraničního lidového tance, které povedou samotní účastníci festivalu. Vedle domácích plzeňských souborů a moravských hostů se letos představí také zahraniční účinkující z Polska, Slovenska, Bulharska a Španělska. Na žádný z pořadů se nevybírá vstupné.

V dobrém jsme se v Plzni sešli…

Na oficiální zahájení festivalu jste zváni v pátek 8. června v 18:00 hod. Pořad „V dobrém jsme se v Plzni sešli…“ odstartuje sérii pořadů, které se budou odehrávat na hlavní festivalové scéně „U Branky“ v Plzni. Hrát a tančit se v Plzni bude ale i na dalších místech – festivaloví hosté se představí třeba i na scéně Historického víkendu na náměstí Republiky.

Hned dva letošní festivalové pořady se připravují ve spolupráci s Národopisným muzeem Plzeňska. 20 let od úmrtí významné plzeňské etnografky, ředitelky Národopisného muzea Plzeňska PhDr. Marie Ulčové připomene pořad „Večerní muzikantské dostaveníčko“ v sobotu 9. 6. od 19 hod na scéně U Branky. Ve stejný den si nenechte ujít ani pořad nazvaný „Sílou lví, vzletem sokolím“, který vzniká ve spolupráci se Sokolskou župou plzeňskou a připomene 155. výročí založení Sokolské jednoty v Plzni a 150. výročí návštěvy Miroslava Tyrše v Plzni. Kompletní festivalový program je k dispozici na oficiálních webových stránkách www.mffplzen.eu.

Spustit audio