Plzeň se dohodla s Amádeus Real na dočasném přerušení soudního sporu

12. březen 2019 10:19

Spor mezi Plzní a developerskou společností Amádeus Real trvá už několik let. Developer v něm uplatňuje náhradu škody ve výši 1,8 miliardy korun v souvislosti s původním neuskutečněným projektem výstavby obchodního centra Corso v Plzni.

Obě strany se společně obrátily na Nejvyšší soud České republiky, k němuž město Plzeň podalo dovolání, aby přerušil probíhající řízení na dobu šesti měsíců. Amádeus Real a Plzeň spolu aktuálně totiž jednají o možnosti smírného řešení. Případná dohoda by měla napomoci k zahájení výstavby moderní městské čtvrti, jejíž parametry vychází z představ města zakomponovaných v jeho územní studii, a zároveň i k urovnání soudního sporu z minulosti.

„Uzavřením dohody se město nevzdává možnosti regulovat zástavbu v lokalitě po KD Inwest (zbouraný kulturní dům poblíž centra města). Projekt, který na daném území v blízké budoucnosti vznikne, bude muset naplnit podmínky územní studie, kterou schválilo zastupitelstvo a bude představovat kvalitní městskou architekturu," řekl náměstek primátora Pavel Šindelář. Dohodu, která podle něj nepočítá s finančním odškodněním investora, chce náměstek předložit zastupitelům do června.

„Přerušení soudního sporu vnímáme jako první krok k tomu, abychom teď dojednali konkrétní podmínky jeho urovnání. Vždy jsme preferovali možnost stavět na našich pozemcích v centru Plzně, nikoli se soudit s městem o finanční kompenzace za zmařený záměr," uvedl Tomáš Jícha z firmy AMESIDE, která připravuje stejnojmenný projekt mezi ulicemi Americká, Sirková a Denisovo nábřeží. Dodal, že developer chystá moderní městskou čtvrť.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio