Plzeň se připravuje na letošní Slavnosti svobody

30. duben 2019 11:35

Největší oslavy konce druhé světové války v Česku se letos uskuteční od 3. do 6. května. Slavnosti znovu nabídnou dobové vojenské kempy, pietní akty, setkání s veterány, kulturní program, tradiční Convoy of Liberty a spoustu dobové techniky.

„Na letošní Slavnosti svobody máme velkou novinku tank Sherman M4 A4, který se nám podařilo získat z Argentiny. Teď už budeme moci předvést částečnou rekonstrukci tanku. Lidé si ho budou moci prohlédnout a podívat se i dovnitř,“ řekl Pavel Rogl z klubu vojenské historie, který Slavnosti svobody spolupořádá. Tank, na kterém až 15 členů klubu pracuje zhruba rok, lidé uvidí v kempu za obchodním domem Plaza.

V největším kempu 16. obrněné divize americké armády se objeví zhruba 70 kusů vojenské techniky včetně pěti tanků. Příznivci vojenské historie budou předvádět reálný život z konce války. „V dílnách bude spoustu techniky, rozebraná nákladní auta, jeepy, již zmíněný tank M4 a bude tam i velký dílenský jeřáb, takže to budeme skutečně vyndávat a vracet zpět do strojů. Lidé to uvidí v akci tak, aby vše připomínalo, jak to bylo v roce 1945,“ dodal Pavel Rogl.

V dobových kempech se vrátíte zpět o desítky let

V Křižíkových sadech v centru Plzně se usadí příslušníci 2. pěší divize. I tady lidé uvidí vojenskou techniku, dobovou kuchyni, trafiku, plakáty a další zajímavosti. „Připravujeme opět přehlídku dobové módy, kde návštěvníkům přiblížíme odívání v době protektorátu, pravděpodobně i první republiky. Vedle klasického civilního odívání v neděli nabídneme i přehlídku uniforem, kde divákům představíme, jak vypadali vojáci jednotlivých stran. Uvidí výstroj, výzbroj s konkrétním popisem, jak se co používalo,“ uvedl za organizátory Daniel Malý.

Před kulturním domem Peklo budou k vidění ukázky výstroje současné americké armády a otevřené by mělo být i Pattonovo muzeum. Součástí Slavností svobody bude i tradiční konvoj. „Convoy of Liberty se vrací tradičně na neděli 5. května a v 11 hodin vyjíždí od Sukovy ulice ze seřadiště. Novinkou bude, že nad ním přeletí dva historické americké vojenské letouny typu Harvard. Lidé se můžou těšit na 150 kusů vojenské historické techniky,“ popsala Jana Komišová z Magistrátu města Plzně.

Do Plzně opět přijedou i veteráni

Stěžejní částí programu jsou také setkání s americkými a belgickými veterány, kterých i přes pokročilý věk 95 až 97 let přislíbilo účast devět. „Lidé se s nimi budou moct setkat v průběhu celého programu Slavností svobody. To znamená od 3. do 6. května. Nejvíce bych zmínila besedu veteránů s veřejností, která se bude konat v Měšťanské besedě v sobotu 4. května, a potom jako každý rok na Náměstí republiky po dojezdu Convoye of Liberty, a kde bude obrovská příležitost se se všemi veterány setkat,“ řekla Jana Švábková z kanceláře plzeňského primátora.

Slavnosti svobody zakončí hlavní vzpomínkové setkání u památníku Díky, Ameriko!, které začne 6. května v 16 hodin.

autoři: Martina Klímová , jik | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio