Plzeň se připravuje na velký folklorní svátek

31. květen 2016

Rok utekl jako nic a Plzeň se opět chystá na svůj velký folklorní svátek. Letos navíc jubilejní! Už podvacáté proběhne ve dnech 8.-12. června v Plzni a okolí Mezinárodní folklorní festival CIOFF PLZEŇ 2016, který už si za léta své existence získal stálý okruh příznivců. Také k nim patříte?

20 let života… je to hodně nebo málo? 20 let v životě Mezinárodního folklorního festivalu – to je už bohatá a pestrá skládanka ze vzpomínek, fotografií a zážitků. Celý letošní jubilejní ročník bude velkou oslavou dvacetileté historie Mezinárodního folklorního festivalu CIOFF PLZEŇ a gratulanti se sjedou doslova z různých koutů světa – kromě souborů z České republiky se představí také muzikanti a tanečníci ze Slovenska, Chorvatska, Mexika, Peru a Korejské republiky.


Účastníci 20. MFF CIOFF Plzeň:
Jiskra, Plzeň
Jiskra 58, Plzeň
Jiskřička, Plzeň
Mladina., Plzeň
Mladinka a Mladinečka, Plzeň
Vozembach, Dobřany
Šumavánek, Klatovy
Národopisný soubor Postřekov, Postřekov
Dětská Lidová muzika TřemCha, Třemošná
Soubor valašských písní a tanců Jasénka, Vsetín
Cimbálová muzika Veltlínek, Znojmo

KUU Cernik, Cernik (Chorvatsko)
Hwaseong dance company, Hwaseong city (Korejská republika)
Sombrero negro - Manuel Ehécatl, Orizaba (Mexiko)
Folklore group Tijeras de Ayacucho, Ayacucho (Peru)
Trnafčan, Trnava (Slovensko)

20. ročník festivalu otevře „Folklorní večer“ v Konstantinových Lázních (8. 6. od 19:00 hod), následovat budou Malé folklorní slavnosti „Pod vrčeňskou lípou“ v obci Vrčeň (9. 6. od 19:00 hod). Poté už se budou jednotlivé pořady ve dnech 10.-12. 6. 2016 odehrávat na hlavní festivalové scéně „U Branky“ (Smetanovy sady, Plzeň), na náměstí Republiky v rámci „Historického víkendu“ i na dalších místech v Plzni.

Velká módní přehlídka lidových krojů Plzeňska

Jedním z hlavních bodů festivalového programu se letos stane dlouho připravovaná Módní přehlídka lidových krojů Plzeňska (11. 6. 2016, 21:45, scéna U Branky), která proběhne ve spolupráci s Národopisným muzeem Plzeňska a originální kroje z muzejních sbírek „oživí“ po více než 100 letech.

Poprvé v historii probíhá festival pod osobní záštitou ministra kultury České republiky Daniela Hermana, ale i hejtmana Plzeňského kraje Václava Šlajse a primátora města Plzně Martina Zrzaveckého.

Poslechněte si Špalíček lidových písní věnovaný jubilejnímu 20. MFF CIOFF PLZEŇ 2016!
Program 20. ročníku MFF CIOFF PLZEŇ 2016
Spustit audio

Více z pořadu

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.