Plzeň se v květnu opět stane městem nového cirkusu

26. duben 2023

Festival Žonglobalizace probíhá celý týden od 14. do 20. května a nabídne program pro rodiny s dětmi i milovníky současné kultury. Každý večer od neděle do soboty se v cirkusovém šapitó U Ježíška odehrají novocirkusová představení různých formátů. Přes den pak festival láká na workshopy, dětskou hernu či dřevěný kolotoč řezbáře Matěje.

Nový cirkus má kořeny v 80. letech ve Francii a už i v Čechách si vybudoval dobré renomé. V Plzni se o to stará spolek Žongléros ansámbl, který pořádá nejen Žonglobalizaci, ale také provozuje školu nového cirkusu s názvem Cirkulárium. Ta je určena pro všechny už od 1 a půl roku.

Festival se za 13 let hodně proměnil a zvětšil

„Letos se festival stěhuje i s cirkusovým šapitó po mnoha letech z Borského parku více do centra Plzně. I přesto ale chceme zachovat uvolněnou atmosféru v zeleni. Vybrali jsme si proto lokalitu U Ježíška. Ta vytváří průsečík klidné přírody a dostupnosti centra města. Věříme, že bude i letos příjemným místem, kde strávit den s rodinou nebo večer s přáteli,‟ zdůvodňuje novou lokalitu festivalu jeho ředitel Jiří Misař.

Program festivalu je opravdu nabitý, večer jsou nachystána představení českých i zahraničních performerů, kabaretní večery či přechod provazochodce ve výšce nad řekou. Ze zahraničních hvězd se představí například španělští akrobaté a mistři balancu Kolektiv Lapso Cirk, mezi českými performery nebude chybět ani oblíbené žonglérské duo Bratři v tricku se svým nejnovějším představením na pomezí stand-up comedy a žonglérské show. Týdenní program vyvrcholí v sobotu 20. května, kdy je navíc tradičně celý program zcela zdarma.

Přes den se Plzeňané mohou občerstvit a užít atmosféru festivalu v chystané “chill zóně” s kavárnou a grilem. Večer po představeních se pak odpočinková zóna promění na bar pod širým nebem, kde pro návštěvníky zahraje některý z pozvaných DJs. Dopolední program nabízí představení pro školy v šapitó, networkingová setkání regionálních organizací a další.

Spustit audio