Plzeň v Evropské lize doma porazila Záhřeb 2:1

15. únor 2019 07:28

Oba domácí góly vstřelil obránce Luděk Pernica, který ve druhém poločase odpověděl na vedoucí branku Daniho Olma z 41. minuty.

Úřadující čeští mistři doma v Evropské lize zvítězili poosmé za sebou a sérii bez porážky natáhli na devět soutěžních utkání. Odveta v chorvatské metropoli se hraje za týden.

Plzeňští v úvodním utkání druhého kola nastoupili v překvapivé základní sestavě. Trenér Pavel Vrba dal od začátku šanci i obvyklým náhradníkům z posledních zápasů brankáři Matúši Kozáčikovi nebo záložníkům Tomáši Hořavovi a Ubongu Ekpaiovi.

Západočeši, kteří v úvodu přenechali iniciativu soupeři, poprvé zahrozili v 15. minutě. Brankář Livakovič vyboxoval míč jen ke Kovaříkovi, ale ten z voleje přestřelil. Poté Beauguel z rohu hlavičkoval mimo. Domácí si přes větší aktivitu a držení míče v první půli nic dalšího nevypracovali.

Dynamo Záhřeb v první polovině zápasu Viktorii přehrávalo

Chorvatští šampioni v 41. minutě proměnili hned první velkou šanci zápasu. Petkovič přiťukl míč za obranu Olmovi a ten obloučkem přehodil Kozáčika. Do druhého dějství vstoupili mnohem lépe plzeňští hráči. V 54. minutě si Pernica z hloubi pole sám rozjel útočnou akci, Beauguel mu ze strany vrátil míč před branku a stoper Viktorie zblízka vyrovnal. Pro Pernicu to byl premiérový soutěžní gól za Plzeň.

Chvíli nato mohl odpovědět Oršič, ale z dálky těsně minul domácí branku. Na další velkou příležitost čekali fanoušci do 75. minuty, kdy Beauguel po rohovém kopu hlavičkoval nad břevno. Na druhé straně Petkovičovu tvrdou ránu vyrazil Kozáčik.

Poslední slovo měli domácí. V 83. minutě Hrošovský z rohu nacentroval do šestnáctky, Pernica na zadní tyči dostal prostor a zblízka hlavou rozhodl. Plzeňští se tak vítězně naladili na nedělní prvoligový šlágr s vedoucí Slavií.

autor: jik | zdroj: ČTK
Spustit audio