Plzeň v žíle: Nejde o to vyhrát, ale dát smysl životu lidí, kteří to potřebují

25. srpen 2017

Letošní Handy Cyklo Maraton vyhrál tým složený z amatérských cyklistů z Plzně a ze Stříbra. Velmi platným členem byl i handicapovaný biker Jan Krauskopf, který se o své dojmy a motivaci přišel krátce po závodě podělit s posluchači Českého rozhlasu Plzeň. Doprovodili ho kapitán týmu originálně nazvaného „Plzeň v žíle“ Jan Kadlec a cyklista Ladislav Stach.

Pravidla závodu jsou celkem jednoduchá: sestavíte čtyřku nebo osmičku cyklistů, členem může být i handicapovaný jezdec. Od pořadatelů dostanete souřadnice startu a cíle, k tomu seznam bodů, kterými musíte projet. A musíte se vyhnout dálnicím a silnicím 1. třídy. V týmu si určíte pořadí, v jakém se jezdci štafetově střídají, takže zatímco jeden šlape, ostatní odpočívají v doprovodném autě.

Naši hrdinové z týmu Plzeň žíle jeli po celou dobu letošního závodu na medailových příčkách, svoje postavení mohli kontrolovat díky sdílené GPS mapě, na které viděli polohu konkurentů. Nakonec se stali vítězi, ovšem jedním dechem dodávají, že o první místo jim opravdu nešlo.

„Máme svého patrona, stejně jako desítky ostatních týmů. Naším cílem bylo podat co nejlepší výkon pro kamaráda, který se čerstvě stal vozíčkářem a hledá smysl života,“ říká Jan Krauskopf.

Cíl závodu nakonec tým Plzeň v žíle proťal za 71 hodin, absolvoval přes 2 000 kilometrů!

O dalších plánech úspěšných cyklistů, o názorech na svět postižených a „běžných“ sportovců i o mnoha zážitcích z průběhu Handy Cyklo Maratonu si s Janem Krauskopfem, Janem Kadlecem a Ladislavem Stachem povídá Stanislav Jurík. Poslechněte si celý rozhovor.

Spustit audio