Plzeň začala likvidovat černé skládky

27. září 2017

Jedná se zejména o místa, kde přežívají v odpadcích lidé bez domova. Na černé skládky a podobně zaneřáděná místa se vydali plzeňští politici spolu se strážníky a uklízecí četou.

Hromady odpadků, výkaly, špína a zápach a uprostřed toho všeho žijí na starých matracích lidé bez domova - takových míst jsou v Plzni desítky. Plzeňané na tato místa čím dál častěji upozorňují a město je začalo hromadně likvidovat.

Jedním z míst, do kterých se zástupci města, policie a úklidových pracovníků vydali, byl bývalý betonový bunkr naproti závodu Škoda v Plzni-Doudlevcích. Betonový úkryt je plný odpadků a celým prostorem se šíří silný zápach. Zdá se, že zde bydlí dva lidé, kteří dle instrukcí policie dostali pytle a museli nepořádek uklidit.

„Přišel jsem o práci i o doklady. Teď musím nějak řešit doklady, takže budu muset pracovat na černo. Vůbec nevím, jak to všechno dopadne,“ řekl jeden z obyvatel bunkru, který nechtěl říct své jméno.

Likvidace znečištěných míst nekončí

Úklid proběhl celkem na více než 20 místech. Nepořádek nejenže tato místa hyzdil, ale mnohdy se z některých linul zápach obtěžující kolemjdoucí, což by mohlo představovat určité zdravotní riziko pro místní obyvatele.

„Jsme ve Zborovské ulici, kde naproti tomu místu, kde oni doposud bydleli, je ubytovna. Ti lidé sami říkali, že jsou přímo z té ubytovny. Ale přišli o práci i o doklady a na ubytovně už je nechtějí. Jednalo se o mladého člověka slovenské národnosti, kterých je tu nejvíc, což souvisí s tím, že některé pracovní agentury je pouze vysajou. Ti lidé potom končí na ulici a v podstatě si ničí život,“ uvedl primátor Martin Zrzavecký z ČSSD.

Úklidové akce bude město Plzeň opakovat i v následujících týdnech a měsících. Jednotlivé městské obvody také vyzvou majitele objektů, kde se lidé bez domova ukrývají, aby tyto objekty zabezpečili.

autor: jik
Spustit audio