Plzeň zavedla nový poplatek z pobytu

8. leden 2020 09:42

Magistrát města Plzně zavedl nový místní poplatek, a to poplatek z pobytu. Nahradil stávající poplatky z ubytovací kapacity a za lázeňský a rekreační pobyt. Nový poplatek musí městu odvést každý, kdo na území Plzně poskytne někomu pobyt do šedesáti dnů

Nový poplatek je podle přijaté městské vyhlášky 21 korun za každý započatý den a osobu. „Poplatek musí městu odvést každý, kdo na území krajské metropole poskytne někomu pobyt v délce do 60 dnů, a to bez ohledu na místo a účel pobytu. To znamená, že se poplatek týká nejen hotelů a penzionů, ale zatíženy jím budou i úplatné pobyty v bytech, chatách, chalupách či ateliérech,“ řekla mluvčí plzeňského magistrátu Eva Barborková.

„Plátcem poplatku bude ten, kdo poskytuje pobyt za úplatu. Ten má také povinnost poplatek od ubytovaného vybrat. Ubytovaným je fyzická osoba, která nemá na území města trvalý pobyt,“ vysvětlila Taťána Vítová, vedoucí Odboru účtování a daní Magistrátu města Plzně.

Pokud někdo plánuje krátkodobý pobyt poskytnout, nebo ho už poskytuje, musí na plzeňský magistrát odeslat speciální vyplněný formulář, a to nejpozději do 31. ledna 2020. Za nesplnění ohlašovací povinnosti ve lhůtě stanovené vyhláškou může být uložena pokuta až do výše 500 tisíc korun.

Vybrané poplatky musí ubytovatelé odvádět městu čtvrtletně, tedy každý rok ke konci ledna, dubna, července a října. Výtěžek město využije na další rozvoj cestovního ruchu.

autoři: jik , lum | zdroje: Český rozhlas Plzeň , Magistrát města Plzně
Spustit audio