Plzeň zvažuje prodej čtyř největších nevyužívaných budov v centru

22. duben 2021 07:10, aktualizováno

Komorní divadlo, sousední bývalé sídlo právnické fakulty na rohu Americké a Prokopovy ulice, objekt s restaurací na rohu Americké třídy a Resslovy ulice a činžovní dům v Resslově ulici 13. To jsou nemovitosti, pro které město hledá kupce.

Plzeň pro tyto objekty využití nemá což se několikrát prověřovalo. „Stojíme před rozhodnutím, zdali za přesně stanovených podmínek tyto objekty prodat a v případě že ne, tak intenzivně alokovat finanční prostředky a vymyslet, jakým způsobem tyto objekty využít a následně je zrekonstruovat,“ sdělil radní pro ekonomiku a majetek David Šlouf. Záměr prodeje čtyř nemovitostí v centru bude 10. května schvalovat městské zastupitelstvo.

První zastupitelstvo by mělo určit směr, zda je o prodeji vůbec ochotno se bavit. Následně bude vytvořena pracovní skupina z řad politických stran zastoupených v zastupitelstvu, která vytvoří podmínky pro následující prodej. Vypíše se soutěž ve smyslu poptávky, přihlásí se developeři, kteří by měli o toto území zájem a předloží návrhy svých plánů. Návrhy se porovnají, zda jsou v souladu s územním plánem a následně zastupitelstvo rozhodne, koho oslovit a tito oslovení developeři by soutěžili o vítěze soutěže.

Schvalovací proces by mohl trvat až 16 měsíců

„Pokud se dostaneme do fáze, že budeme rozhodovat o případném kupci, tak si myslím, že to bude zhruba v limitu 12 až 16 měsíců,“ uvedl David Šlouf. Případní zájemci o objekty musí splnit určité podmínky. Základní mantinely vymezuje územní plán a studie. Vyloučeny jsou výstavby ubytoven nebo nízkopodlažních hal. Povolena je například výstavba bytů, služeb, obchodů a kanceláří.

autoři: Veronika Krátká , Iva Štěpánková | zdroj: Český rozhlas Plzeň
Spustit audio

Nejnovější zprávy